U Srbiji živi oko 450.000 obolelih VIDEO

Posledneg dana februara obeležava se Međunarodni dan retkih bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2019.

13:34

U Srbiji živi oko 450.000 obolelih VIDEO
Foto: designer491 / depositphotos

Reč je o oboljenjima koja se javljaju kod jedne među 2.000 osoba, a procenjuje se da ima između 6.000 i 7.000 retkih bolesti. U Srbiji živi oko 450.000 osoba sa retkim oboljenjima.

Predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti u Srbiji Ivana Badnjarević kaže da se oboleli suočavaju sa nizom problema, od utvrđivanja dijagnoze, preko ostvarivanja prava na adekvatno lečenje i terapije do prepoznavanja retkih bolesti u sistemu zdravstvene zaštite.

"Obolelima bi najviše značilo da se konačno usvoji nacionalna strategija za retke bolesti u kojoj bi bio registar obolelih. Time bi se rešio niz problema od dobijanja šifre za retku bolest do lečenja i zbrinjavanja", rekla je Badnjarevićeva za TV Prva.

Majka obolelog deteta Sandra Pavlović je pojasnila da se bolest njenog deteta ne leči, da mu je potrebna pomoć i nega tokom celog života, ali da mu pristup i korišćenje određenih pomagala mogu olakšati.

"Neophodno je sinhronizovati saradnju između ministarstava zdravlja i socijalne politike. Ovde se radi o sveobuhvatnoj sistemskoj podršci."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: