Zašto se i dalje rađaju bebe bez ekstremiteta ili sa deformitetima?

Bebe u seoskim regionima Francuske se i dalje rađaju bez ruku ili sa defektima gornjih ekstremiteta, a majke su razočarane i ljute jer još nemaju odgovor nadležnih zbog čega se to dešava.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija / Foto: inarik/depositphotos
Ilustracija / Foto: inarik/depositphotos

Nova komisija francuskog Ministarstva zdravlja sastala se prvi put u Parizu sa roditeljima, povodom porasta broja urođenih defekata kod novorođenčadi, nakon što je više od deset beba rođeno bez ruku ili sa defektima u tri seoska okruga u toj zemlji.

Otkriveno je da je najmanje sedam beba rođeno sa deformitetima između 2009. i 2017. godine u malom seoskom području En, prenosi Independent.

Prema nalazima istraživačke grupe REMERA, koji su se prošle godine pojavili u francuskim medijima, majke su razočarane i ljute jer još nisu dobile odgovor o tome šta je uzrok “očiglednog porasta” ovih urođenih mana.

U oktobru 2018. godine francuska Nacionalna zdravstvena agencija SPF pokrenula je istragu o broju dece rođene sa defektima ruku u Enu, i još dva regiona - u Morbihanu i Nantu. Utvrđeno je da su četiri bebe rođene sa defektom u Morbihanu u periodu od 2011. do 2013. godine, a tri na području Nanta tokom 2007. i 2008. godine. Međutim, niko još nije ustanovio uzrok te pojave.

"Želim da znam, mislim da cela Francuska želi da zna", izjavio je prošle godine ministar zdravlja Agnes Buzin. On je tada rekao i da bi uzrok mogao biti iz spoljne sredine, hrana, piće ili nešto što su žene udisale.

Nacionalna zdravstvena agencija se sukobila sa REMERA. Tačnije, SPF je rekao da brojevi u Enu “ne pokazuju višak slučajeva u poređenju sa nacionalnim prosekom”, što REMERA osporava.

Direktorka REMERA Emanuel Amar rekla je za Frans 24 da su godinama upozoravali da postoji abnormalna pojava koju treba istražiti i da SPF nikada nije odgovorio.

Ministarstvo zdravlja očekuje da će njegova stručna komisija do 30. juna izneti svoje nalaze.

strana 1 od 47 idi na stranu