Zašto se i dalje rađaju bebe bez ekstremiteta ili sa deformitetima?

Bebe u seoskim regionima Francuske se i dalje rađaju bez ruku ili sa defektima gornjih ekstremiteta, a majke su razočarane i ljute jer još nemaju odgovor nadležnih zbog čega se to dešava.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2019.

12:22

Default images
Ilustracija / Foto: inarik/depositphotos

Nova komisija francuskog Ministarstva zdravlja sastala se prvi put u Parizu sa roditeljima, povodom porasta broja urođenih defekata kod novorođenčadi, nakon što je više od deset beba rođeno bez ruku ili sa defektima u tri seoska okruga u toj zemlji.

Otkriveno je da je najmanje sedam beba rođeno sa deformitetima između 2009. i 2017. godine u malom seoskom području En, prenosi Independent.

Prema nalazima istraživačke grupe REMERA, koji su se prošle godine pojavili u francuskim medijima, majke su razočarane i ljute jer još nisu dobile odgovor o tome šta je uzrok “očiglednog porasta” ovih urođenih mana.

U oktobru 2018. godine francuska Nacionalna zdravstvena agencija SPF pokrenula je istragu o broju dece rođene sa defektima ruku u Enu, i još dva regiona - u Morbihanu i Nantu. Utvrđeno je da su četiri bebe rođene sa defektom u Morbihanu u periodu od 2011. do 2013. godine, a tri na području Nanta tokom 2007. i 2008. godine. Međutim, niko još nije ustanovio uzrok te pojave.

"Želim da znam, mislim da cela Francuska želi da zna", izjavio je prošle godine ministar zdravlja Agnes Buzin. On je tada rekao i da bi uzrok mogao biti iz spoljne sredine, hrana, piće ili nešto što su žene udisale.

Nacionalna zdravstvena agencija se sukobila sa REMERA. Tačnije, SPF je rekao da brojevi u Enu “ne pokazuju višak slučajeva u poređenju sa nacionalnim prosekom”, što REMERA osporava.

Direktorka REMERA Emanuel Amar rekla je za Frans 24 da su godinama upozoravali da postoji abnormalna pojava koju treba istražiti i da SPF nikada nije odgovorio.

Ministarstvo zdravlja očekuje da će njegova stručna komisija do 30. juna izneti svoje nalaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: