Revolucija u oftalmologiji: Pokušaj genske terapije protiv slepila

Dženet Ozborn iz Oksforda postala je prva osoba na svetu na kojoj je primenjena genska terapija da bi pokušala da se spreči pojava slepila koja je vrlo česta u zapadnom svetu, prenosi BBC.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

08:00

Revolucija u oftalmologiji: Pokušaj genske terapije protiv slepila
Foto: kalinovsky / depositphotos

Hirurzi su ubrizgali sintetički gen u oko Dženet u pokušaju da spreče smrt ćelija. To je prvi tretman za ciljanje genetskog uzroka makularne degeneracije (AMD). Blizu 600.000 ljudi u Velikoj Britaniji je pogođeno AMD-om, od kojih većina ima teško oštećenje vida.

"Teško mi je da prepoznam lica levim okom zbog toga što je moj centralni vid zamagljen i ako ovaj tretman bude mogao da spreči pogoršanje stanja, bilo bi neverovatno", izjavila je Dženet Ozborn.

Tretman je obavljen pod lokalnom anestezijom prošlog meseca u bolnici Oksford aj, a oftalmolog Robert Maklaren, koji je i profesor na Oksfordu, predvodio je zahvat.

"Genski tretman koji se sprovodi kako bi se sačuvao vid kod pacijenata koji bi verovatno u jednom trenutku života izgubili vid bio bi ogroman proboj u oftalmologiji i nadam se da ću svedočiti kako se ovaj zahvat masovno izvodi širom sveta u bliskoj budućnosti", rekao je doktor.

Dženet Ozborn je prva među deset pacijenata sa AMD-om koji su učestvovali u ispitivanju tretmana genske terapije koji je proizvela kompanija Žiroskop terapeutiks (Gyroscope Therapeutics).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: