Stop gripu: Ovako ćemo sprečiti buduće epidemije? VIDEO

Epidemija gripa i dalje odnosi živote: 29 umrlih i preko 100.000 obolelih je trenutni bilans u Srbiji. Odgovor na pitanje može li se i kako taj broj ubuduće bolje kontolisati i smanjiti ponudila je Asocijacija kliničkih inženjera Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

10:17

Stop gripu: Ovako ćemo sprečiti buduće epidemije? VIDEO
Foto: AllaSerebrina / Depostiphotos

Formiranje posebnih centara za zaštitu obolelih, prvo u velikim gradovima, predlažu iz te asocijacije kao rešenje.

Njihov predstavnik Zoran Bjelica kaže da se u razvijenim zemljama formiraju posebni centri za urgentne situacije poput ove sa gripom i da su funkcionisanjem godinama unazad dokazali da je to dobro rešenje.

"Govorim o posebnoj podršci obolelim pacijentima u borbi za preživljavanjem. To bi bili specijalizovani centri iskljucivo namenjeni teško obolelim od gripa. Svetska literatura govori da ukoliko ne postoje specijalizovani centri šanse za preživljavanjem su oko 30 procenata, a ukoliko ih imamo oko 82 odsto."

Bjelica kaže da bi prvo trebalo da se otvore takvi centri u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, uz obavezne mobilne centre u drugim mestima.

On ističe da je razočaravajuće to što, kako je rekao, Ministarstvo zdravlja nije preduzelo nikakvu akciju i ne radi se na posebnoj podršci medicini vezano za borbu sa ovom teškom situacijom.

"Ovo nije ništa novo i nisu posebno novi zahtevi. Potrebne mašine već postoje u Srbiji i to ne bi bio dodatni trošak već preraspodela sredstava u kriznim situacijama."

Razgovor sa Bjelicom u vestima jutarnjeg programa TV Prve možete pogledati u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: