Stiže novi način lečenja najčešće polne bolesti na svetu

Hlamidija je seksualno prenosiva bolest, često bez ikakvih simptoma, koja jednako pogađa i muškarce i žene. Ta bakterijska infekcija je opasna, jer ljudi često ni ne znaju da je imaju.

Izvor: B92, Telegram
Podeli
Foto: Depositphoto / designer491
Foto: Depositphoto / designer491

Ako se ne leči, tokom vremena, može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući i neplodnost. To je trenutno najčešća polno prenosiva bolest na svetu.

Naučnici sa kanadskog Univerziteta Vaterlo razvili su nov način lečenja hlamidije koji deluje i na sprečavanje širenja tog oboljenja, piše Interesting Engineering.

Hlamidija se sada leči antibioticima. Novi tretman, međutim, predstavlja vrstu genske terapije.

Naučnici kažu da su već postigli uspešnost od 65 odsto u prevenciji infekcije, i to posle samo jedne doze. To svakako oslobađa straha od sojeva ove bakterije otpornih na antibiotike.

Američka agencija za hranu i lekove nedavno je odobrila prvi lek baziran na siRNK. Reč je o klasi dvolančanih RNK molekula koji interferiraju sa ekspresijom određenih gena.

Novi tretman koristi siRNK za ciljanje gena koji se zove PDFGR-beta. On je odgovoran za nastanak proteina, u ženskom reproduktivnom traktu, koji vežu bakteriju hlamidije i omogućavaju širenje bolesti. Novi tretman zaustavlja te gene.

Foto: Depositphoto / iLexx
Foto: Depositphoto / iLexx

Ali to nije sve, kada je dejstvo nove terapija u pitanju.

Tretman koristi nanotehnologiju za aktivaciju razgradnje zaraženih ćelija. Na taj način dolazi do detoksikacije ljudskog organizma, jer se čiste oštećene ćelije i regenerišu nove.

Novim procesom zaražene ćelije formiraju mehur oko bakterije i uništavaju je. Tretman deluje na dva načina. Sprečava hlamidiju da se širi i tera ćelije da je razaraju.

Studija naučnika sa Univerziteta Vaterlo objavljena je u časopisu Nature.

strana 1 od 47 idi na stranu