"Zavisi od mehanizma povređivanja, amputacija nije rešenje" VIDEO

Nedavno je voditeljka Dea Đurđević doživela saobraćajnu nesreću u kojoj joj je otkinuta ruka, a tim hirurga Vojno-medicinske akademije i Kliničkog centra Srbije uspeo je nakon pet sati operacije da je spasi. Dvadesetsedmogodišnja devojka se uspešno oporavlja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

“Amputacija je hirurgija od pre 70 godina”, kaže hirurug Čedomir Vučetić, koji je bio u medicinskom timu na operaciji Dee Đurđević i pojašnjava da se takve povrede više ne rešavaju amputacijom ekstremiteta već spajanjem, jer je mikro hirurgija drastično napredovala.

On kaže da povrede tog tipa nisu svakodnevna pojava, ali da ih je bilo dosta tokom njegovog dvadesetogodišnjeg iskustva.

„Mehanizam povređivanja igra ključnu ulogu kod tih povreda. Da li je nešto precizno presečeno, iskidano ili zgnječeno.. Imao sam pre dve godine isto devojku od 27 godina, Katarinu Geber, kojoj je mašina odsekla šaku na nivou zgloba. Bila je oštro presečena, što je povoljna okolnost da se lakše spoji. Ruka je spasena, a ožiljak se gotovo i ne vidi“.

Odsečeni ektremitet treba da se sačuva na plus 4 stepena do ulaska u operacionu salu, a doktor kaže da savremena medicina ne vidi amputaciju kao rešenje.

Razgovor sa hirurgom Vučetićem u emisiji "150 minuta" možete pogledati u prilogu.

Vesti

strana 1 od 47 idi na stranu