Šta je istina o vezi raka i osiromašenog uranijuma? VIDEO

Nema dileme oko toga da je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine bio zločin. Ali ima oko toga da li je osiromašeni uranijum razlog povećanog broja kancerogenih oboljenja. Da li tu dilemu ruše prvi preliminarni rezultati iz naučno-medicinske studije, koja je pokazala porast učestalosti malignih oboljenja kod dece?

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos /Olesha
Foto: depositphotos /Olesha

Državna komisija predstavila je rezultate o posledicama NATO bombardovanja. O tome su u "Jutru" govorili general Slobodan Petković, bivši načelnik Atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Jugoslavije i prof.dr Zoran Radovanović, epidemiolog, kao i Darko Laketić, predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja.

Predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je da prvi preliminarni rezultati naučno-medicinske studije pokazuju porast učestalosti ovih bolesti, naročito malignih bolesti krvi kod dece od pete do devete godine. Ispitivanje je rađeno u saradnji sa Institutom “Milan Jovanović Batut“

"Kod ove dece postoji jedno povećanje obolevanja. U ovom generacijskom uzrastu od pet do devet godina postoji jedan statistički značajan porast oboljevanja", rekao je Laketić.

On je dodao da su ispitivanja na ovaj način dokazuju da je "neki otrov delovao na tu decu, a budući da je u bombardovanju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako pretpostaviti šta je to".

"Ne možemo da govorimo samo o osiromašenom uranijumu, moramo da govorimo i o otrovima mimo njega. Nama su gađana i postrojenja za preradu nafte, petrohemija, trafo-stanice, tu ima mnoštvo otrova poput benzena, piralena, derivata hlora... koji su izuzetno kancerogeni i visoko toksični", objasnio je on.

Epidemiolog Radovanović je izjavio da "gotovo ništa nije tačno" u juče predstavljenom izveštaju.

On se pozvao na zaključke Skupštine lekarskog društva Srbije u kojima se navodi da "ne postoji epidemija raka u Srbiji".

"Oni su naveli i da nema dokaza da osiromašeni uranijum povezan s rakom i da su koncentracija uranijuma u Srbiji iste kao i drugde, a osiromašenog uranijuma praktično i nema", pročitao je dr Radovanović zaključke ovog tela.

General Petković je objasnio da postoji latentni period od pet do sedam godina kada se pojavljuju tumori mekih tkiva - karcinomi štitne žlezde, krvi.

"Kasnije u periodu od 10 do 15 godina to su karcinomi solidnih tkiva kao što su debelo crevo, pluća, jetra, pankreas", rekao je Petković.

Pogledajte kako je tekao razgovor:

strana 1 od 47 idi na stranu