Nova revolucionarna kapsula je spas za milione dijabetičara VIDEO

Stotine miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa. Njihov organizam ne može da proizvede insulin ili da ga prerađuje kako treba, zbog čega redovno moraju da ga unose putem injekcija.

Izvor: B92, Futurism
Podeli
Printscreen YouTube/Giovanni Traverso
Printscreen YouTube/Giovanni Traverso

Naučnici sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), možda, imaju rešenje koje bi u budućnosti moglo to da promeni. Reč je o "high tech" pametnoj piluli, sa integrisanom iglicom, nazvanom SOMA (engl. Self-orienting millimeter-scale applicator), koja periodično izlučuje insulin u samom želucu, piše Futurism.

"Nadamo se da će ova nova vrsta kapsule jednog dana pomoći dijabetičarima, a možda i drugim obolelima ljudima, kojima je potrebna terapija koja se sada isključivo daje putem injekcija ili infuzijom", ističe profesor MIT-a i autor studije Robert Langer.

Zakrivljenost ljuske pilule omogućava joj to da uvek može da stoji uspravno. A to je važno zbog toga što kapsula mora da održava stalni kontakt sa sluzokožom želuca.

Kao inspiracija za zakrivljeni oblik kapsule poslužio je oklop afričke pegave kornjače, koji toj životinji omogućava da se uspravi i vrti u prvobitni položaj kako god da se prevrne.

I piluli se nalazi ista vrsta insulina koji se dijabetičarima daje putem injekcija, s tom razlikom što je ovaj u piluli komprimovan. Potreban je jedan sat da se sadržaj insulina u potpunosti izluči. Pilula tada sama pronalazi svoj put kroz probavni trakt.

Istaživači sa MIT-a sa uspehom, do sada, na svinjama testirali sposobnost pilule da ispušta insulin.

Naučnici smatraju da će, kada se usavrši, ova pilula ostvarivati revolucionarne rezultate u lečenju dijabetesa širom sveta.

Vesti

"I ja se borim": Danas je Dan dece obolele od raka

Svakog 15. februara u svetu se obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR tradicionalno organizuje humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova širom Srbije.

Vesti petak 15.02. 08:50 Komentara: 9

An Mari Ćurčić premijerki: Preduzmite korake za dobrobit građana

Novinarka An Mari Alves Ćurčić, majka voditeljke Marije Čurčić (25) koja je 11. novembra prošle godine izvršila samoubistvo, postavila je pitanja premijerki Ani Brnabić kako bi ukazala na važnost usvajanja Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida. Povod za njeno obraćanje je samoubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka sa juga Srbije.

Vesti sreda 13.02. 21:33 Komentara: 30
strana 1 od 44 idi na stranu