Pet saveta da pobedite nesanicu

Izbegavanje telefona pred spavanje, regulisanje sobne temperature i mrak u prostoriji samo su neka od rešenja koja mogu pomoći ljudima koji pate od nesanice. Ukoliko ste jedan od njih, probajte da primenite neke od ovih saveta kako biste brže utonuli u san i izborili se sa ovim problemom.

Izvor: Gardijan
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Mrak

Svima nam je neophodan mrak u večernjim satima kako bi se podstaklo oslobađanje hormona melatonina. Melatonin je zapravo supstanca koja podstiče zdrav početak vašeg ciklusa spavanja. Ipak, u večernjim satima okupirani smo veštačkim svetlom kompjuterskih ekrana, pametnih telefona, televizora i slično. Ta veštačka svetlost tokom noći blokira normalno oslobađanje melatonina. Kao rezultat, vaš mozak ne zna da je noć.

Pobrinite se da vaša spavaća soba bude tamna i da ne gledate prema izvorima jakog svetla u večernjim satima. Pokušajte da ugasite svetla u svom domu sat vremena pre spavanja i izbegavajte da gledate u ekrane računara i mobilnih telefona u to vreme.

Doslednost

Pokušajte da idete u krevet i da se budite otprilike u isto vreme svakog dana bez obzira na to da li je u pitanju radni dan ili vikend ili koliko ste dobro spavali prethodne noći. Ovo u vašem telu podešava tačno određeno vreme za spavanje i budnost. Mnogi od nas postavljaju alarm kako bi se probudili, ali možete i sami sebe da istrenirate za tako nešto. Neki ljudi smatraju da u usavršavanju ove prakse pomaže da se presvučete za krevet i da operete zube najmanje sat vremena pre spavanja.

Temperatura

Osnovna temperatura našeg tela treba da opadne kako bismo mogli da zaspimo i da bez većih poteškoća utonemo u san. Iz ovog razloga ćete uvek lakše zaspati u sobi koja je prohladna nego suviše topla. Iz tih razloga, održavajte temperaturu u spavaćoj sobi blago niskom tokom noći. Malo iznad 17 stepeni Celzijusovih je optimalno za većinu ljudi.

Ustanite iz kreveta čim se probudite

Nemojte dugo da ostajete budni u krevetu, barem ne više od 25 minuta. U suprotnom, vaš mozak će postepeno dobijati informaciju da ste se probudili umesto da tu informaciju odmah obradi, što bi se inače desilo da odmah ustanete.

Kofein i večernje dremanje

Izbegavajte dremanje i kofein u poslepodnevnim satima. Ove obe prakse ometaju spavanje. Kofein je psihoaktivni stimulans koji može da oteža vaše napore da zaspite, a takođe može da utiče i na to da se budite rano ujutro. Takođe, večernje dremanje će vas naterati da se probudite mnogo puta tokom noći i da ceo naredni dan budete neraspoloženi.

Vesti

"I ja se borim": Danas je Dan dece obolele od raka

Svakog 15. februara u svetu se obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR tradicionalno organizuje humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova širom Srbije.

Vesti petak 15.02. 08:50 Komentara: 9

An Mari Ćurčić premijerki: Preduzmite korake za dobrobit građana

Novinarka An Mari Alves Ćurčić, majka voditeljke Marije Čurčić (25) koja je 11. novembra prošle godine izvršila samoubistvo, postavila je pitanja premijerki Ani Brnabić kako bi ukazala na važnost usvajanja Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida. Povod za njeno obraćanje je samoubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka sa juga Srbije.

Vesti sreda 13.02. 21:33 Komentara: 30
strana 1 od 44 idi na stranu