"Nije oboljenje već stanje organizma"

Rehabilitacija i uključivanje osoba sa Daunovim sindromom u samostalni život je veliki izazov kako za članove porodica, tako i za celo društvo. Marija Pavlović iz Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim (Down) sindromom Beograd govorila je o tome, koje su najveće prepreke da se ovakve osobe uključe u društvo kao ravnopravni članovi?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

11:19

Foto: Prva TV/Screenshot

Za početak, Daunov sindrom nije oboljenje već stanje organizma, odnosno promena na 21. hromozomu i takve osobe umesto 46, imaju 47 hromozoma i taj jedan hromozom ih sprečava da se razvijaju i napreduju u skladu sa uzrastom.

Marija Pavlović, majka osmogodišnjih blizanaca Viktora i Teodore, govorila je koji su najveći izazovi roditelja deteta sa Daunom, jer Teodora ima Daunov sindrom.

"Teodorino odrastanje izgleda tako (prosto se razlikuje od brata), da ona ne napreduje u skladu sa uzrastom. To se ogleda u tome što je od njenog samog rođenja, uključen fizioterapeut, logoped, defektolog. Takođe, u vrtiću u koji je išla sa bratom imala je pratioca, koji joj je prušao tu uslugu, jer ona prosto ne može sama da savlađuje aktivnosti koje su u skladu sa njenim uzrastom", objasnila je Teodorina majka i dodala da su osobe sa ovim stanjem kao i druge osobe sa smetnjama u razvoju, do 19. godine uključene u obrazovni sistem. Tu su one inkluzivno uključene ili u okviru specijalnih škola, ali su u sistemu obrazovanja i u sistemu zdravstvene zaštite i sve je onako kako bi trebalo da bude.

Pavlovićeva je govorila o izazovima sa kojima se suočava ona kao majka. Pogledajte u prilogu šta je još rekla:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: