Ne obraćate pažnju, a mnogo je "prerušenih" namirnica

Izbegavanje čokolade, krofni i drugih poslastica je stvar odluke, a do problema može doći ukoliko kroz druge namirnice unosimo mnogo šećera koji nisu odmah uočljivi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

15:51

Ne obraćate pažnju, a mnogo je
Foto: Thinkstock

"Nemamo apsolutno nikakvo biološko opravdanje za unošenje toliko šećera u organizam. Iako bi ljudi trebalo da konzumiraju najviše sedam čajnih kašikica šećera dnevno, najčešće ga pojedemo duplo više", rekla je nutricionista Sara En Meklin za Harpers bazar (Harper's Bazaar).

Mnogo je "prerušenih" namirnica.

"Danas mnogi prehrambeni proizvodi sadrže dodatni šećer i oduzimaju im se masnoće kako bi proizvod bio ukusniji. To nas i čini gladnijima jer u njima nema masti", objasnila je Meklinova.

Ovo su samo neke od takvih namirnica:

Preliv za salatu

Ako se trudite da se zdravo hranite pa tokom pauze radije posežete za salatom umesto za nezdravim sendvičem, imamo loše vesti za vas. Sledeći put kada budete na svoju salatu stavljali preliv, pazite jer oni najčešće sadrže kašiku šećera u sebi.

Jogurt

Iako neki jogurti sadrže i svoje prirodne šećere, mnogi proizvođači stavljaju dodatne, industrijske zaslađivače. Čak i nemasni jogurt sa ukusom može imati 17 do 33 grama šećera, što je otprilike kao jedna čaša sladoleda od čokolade. Neverovatno, zar ne?
Foto: Thinkstock
Maslac od kikirikija

Zavisi koji najradije kupujete, ali i maslac od kikirikija takođe može sadržati šećer.

Zobene pahuljice

Iako su izvor zdravih vlakana, ako kupujete zobene pahuljice sa ukusom voća, znajte da one imaju između deset i 15 grama šećera po pakovanju. U svoj doručak radije dodajte sveže voće.

Kečap
Samo jedna kašika vašeg omiljenog umaka ima oko četiri grama šećera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: