Konačno! Infektivna klinika dobija moderan objekat, pacijenti zbrinuti

Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu uskoro će dobiti nov izgled, rekonstrukcijom postojeće i izgradnjom nove zgrade, čime će dugogodišnji problem ove zdravstvene ustanove od izuzetne važnosti za naš zdravstveni sistem konačno biti rešen, saopštio je danas Klinički centar Srbije (KCS).

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 23.01.2019.

17:20

Konačno! Infektivna klinika dobija moderan objekat, pacijenti zbrinuti
Foto: YouTube Screenshot

Problem rekonstrukcije Infektivne klinike postoji već decenijama unazad, i do sada niko nije imao dovoljno snage i želje da se izbori sa ovim problemom.

Direktor ove ustanove doc.dr Goran Stevanović ističe da će Klinika za infektivne i tropske bolesti biti rekonstruisana kroz faze, kako bi se omogućio nesmetan rad i zbrinjavanje pacijenata.

„Zahvaljujući izuzetnom razumevanju i podršci Ministarstva zdravlja i uprave Kliničkog centra Srbije, a uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja, nakon obimnog i dugotrajnog pripremnog perioda kroz pripremu projektnog zadatka, najzad je započet proces potpune rekonstrukcije Klinike za infektivne i tropske bolesti. Taj proces će ići kroz nekoliko faza, zbog potreba stalnog rada Klinike i njene spremnosti da u svakom trenutku odgovori epidemijskim dešavanjima, odnosno zbrinjavanju pacijenata“, rekao je Stevanović.

U prvoj fazi će biti izvedeni radovi na rekonstrukciji postojećih objekata Klinike.

„Rekonstrukcijom postojećih objekata biće omogućeno da tokom narednih faza, u uslovima intenzivnih građevinskih radova na novom objektu, svi pacijenti budu u potpunosti zbrinuti, odnosno da tokom izvođenja radova neće biti neophodno smanjenje obima usluga koje se pružaju našim pacijentima. U toku je priprema projektnog zadatka, nakon čega sledi projektovanje i ostale pripremne aktivnosti da bi sami gradjevinski radovi ove faze otpočeli na jesen“, kaže dr Stevanović.

Direktor KCS prof.dr Milika Ašanin ističe da na ovom izuzetno složenom problemu, rekonstrukciji i sanaciji Klinike za infektivne bolesti, Ministarstvo zdravlja i KCS rade već dugo, kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

„Zbog značaja ali i specifičnosti ove zdravstvene ustanove, neophodno je bilo iznaći trajno, sistemsko i održivo rešenje, koje će obezbediti znatno bolje uslove za boravak pacijenata i rad zaposlenih zdravstvenih radnika, po najsavremenijim zdravstvenim standardima. Izuzetno smo zadovoljni što smo najzad u tome uspeli, i što ćemo vrlo brzo, u krugu novog Kliničkog centra Srbije, čija je izgradnja uveliko u toku, imati i novu Kliniku za infektivne i tropske bolesti“, ističe prof.dr Milika Ašanin.

Činjenica je da je ovaj građevinski objekat star blizu 100 godina, i da svaki vid građevinskih radova i intervencija u cilju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije na istom predstavlka izuzetno složen građevinski posao, mavodi se u saopštenju.
Foto: Printscreen / Youtube
Otežavajuću okolnost za rekonstrukciju Klinike za infektivne bolesti predstavlja nemogućnost da se pojedine etaže ili vertikale u potpunosti isprazne, a pacijenti presele na drugu lokaciju, zbog specifičnosti patologije i nepostojanja alternativne infektološke ustanove na teritoriji grada.

Drugim rečima, kako se napominje, zbog značaja i specifičnosti Klinike za infektivne bolesti, nije moguće, čak ni na kraće vreme, smanjiti kapacitet ove ustanove, a da ne nastane širi problem u pogledu zbrinjavanja infektoloških bolesnika. Paralelno sa pripremom za predstojeću rekonstrukciju, Ministarstvo zdravlja i KCS kao i uprava Klinike za infektivne bolesti ulažu maksimalne napore kako bi ova ustanova omugućila adekvatno zbrinjavanje pacijenata.

U protekle dve i po godine deo spoljašnje stolarije zamenjen je novom PVC stolarijom na odeljenjima hepatitisa.

Obavljeni su radovi na obnovi magistralnih vodova grejanja u dve zgrade, Paviljon I i II, kompletno je rekonstruisan deo krova nad delom intenzivne nege koji je prokišnjavao.

Na odeljenju VI je sređena bolesnička trpezarija. U istom periodu na odeljenju VI su i kompletno renovirana dva poluizolaciona boksa sa pripadajućim pretprostorom, reinstalisan je sistem magistralnih cevi grejanja, sa novim manometarskim i ventilskim sistemom kontrole. Urađena je sanacija i obnova prijemnotrijažnog odeljenja sa boksevima za pregled pacijenata, sanacija toaleta, i započeti su unutrašnji radovi na hodniku.

Za potrebe klinike, za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju objekta, u prethodnom periodu utrošeno je više od 20 miliona dinara. U istom periodu u Klinici je zaposleno 11 lekara i veći broj medicinskih sestara.

Takođe, uložena su značajna sredstava i u nabavku najsavremenije dijagnostičke opreme. Od 2014. do danas nabavljeno je 17 aparata: 8 respiratora, 2 defibrilatora, 6 monitora, 5 aspiratora. U endoskopiji nabavljeni su aparati: ultrazvuk kolor dopler, video-gastroskop, LCD monitor za potrebe laparoskopa, video-kolonoskop, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: