Korak ka lečenju bolesti: Naučnici napravili neverovatan napredak

"Bili smo prilično iznenađeni tako dramatičnim poboljšanjem", kaže profesor Džen Jan nakon tretiranja životinja lekom koji obnavlja receptore nervnih ćelija.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

14:56

Korak ka lečenju bolesti: Naučnici napravili neverovatan napredak
Foto: Thinkstock

Istraživači sa Univerziteta u Bafalu identifikovali su da je bolest ometala sposobnost neurona da prenose električne signale u delovima mozga koji su odgovorni za formiranje memorije.

Najčešći uzrok demencije je Alchajmerova bolest, koja nastaje složenom kombinacijom rizičnih faktora i genetskih osobina. Trenutno nema tretmana koji bi izlečili ili odložili njen napredak.

Naučnici su posmatrali genetske promene koje utiču na to kako se DNK instrukcije čitaju i izražavaju u ćelijama - poznate kao epigenetika - a ne promene u DNK.

"Ne samo da smo identifikovali epigenetske faktore koji doprinose gubitku pamćenja, već smo pronašli i načine da ih privremeno preokrenemo u životinjskom modelu Alchajmerove bolesti", kaže profesor Džen Jan, viši autor studije objavljene u časopisu Brain.

Alchajmerova bolest uzrokuje postepeno pogoršanje sposobnosti razmišljanja i pamćenja.

Profesor Jan i kolege su otkrili da neuroni u mozgu postepeno gube receptore za ključni neurotransmiter glutamat, u delovima mozga koji su odgovorni za radnu memoriju.
Foto: Thinkstock/ilustracija
Postmortalna ispitivanja pacijenata sa Alchajmerom pokazala su da im nedostaju i ovi receptori i doveli su ih do određene grupe enzima koji mogu uticati na gene odgovorne za njihovu proizvodnju, prenosi Independent.

Kada smo obolelim životinjama dali ove enzime, videli smo da je spasavanje kognitivne funkcije potvrđeno kroz procenu pamćenja, prostorne memorije i radne memorije", rekao je profesor Jan.

"Bili smo prilično iznenađeni da vidimo tako dramatičan kognitivni napredak."

Poboljšanja su trajala samo nedelju dana, ali akademici i njegove kolege rade na preradi metode davanja koja bi omogućila leku da dostigne više neurona u mozgu i ima snažniji efekat.

Nezavisni istraživači kažu da je epigenetika bila jedna od glavnih istraživačkih granica za demenciju i obećavala je da će nakon 15 godina bez novih lekova pružiti potreban tretman.

"Ova zanimljiva otkrića u miševima sada treba da se nastave u istraživanjima kod ljudi, kako bi se istražilo da li bi oni mogli predstavljati osnovu budućeg pristupa lečenju za ljude sa Alchajmerovom bolešću."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: