Pušenje nargile štetnije od cigareta

Pušenje nargile je sve popularnije. Međutim, mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta.

Zdravlje

Izvor: Health24

Nedelja, 20.01.2019.

21:00

Pušenje nargile štetnije od cigareta
Foto: Thinkstock

Pušenje nargile opasnije je po zdravlje od cigareta, jer u proseku traje od 30 minuta do sata, za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, pokazuju istraživanja.

Pušenje cigareta u svetu je dostiglo najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Naučnici su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije, piše "Zdravlje 24 sata" (Health24).

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u poslednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Severnoj Americi.

"Kada sam započeo ovo istraživanje pre 20 godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem. Sa Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima", rekao je dr Vasim Mazijak, profesor i šef Odeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Majamiju.

Prema procenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 2,6 miliona odraslih u SAD, ili jedan odsto ukupnog stanovništva, intenzivno je pušilo nargile u 2017. godini, dvostruko više u odnosu na pre nekoliko godina.

Najčešće nargilu puše mladi od 18 do 24 godine, ali i deca.

Za razliku od duvana u cigaretama, duvan za nargilu može imati različite ukuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duvan proizvodi aromatični dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duvanskog.

Iako se još sprovode istraživanja o uticaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno.

"Pušenje nargile je verovatno opasno barem koliko i pušenje cigareta. Kada je reč o određenim kancerogenim materijama i toksinima, nargile su dosta opasnije od njih", rekao je Mazijak.

Pušenjem nargile u telo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina nego što ih unosite cigaretama, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: