Batut: Najuspešnija sezona po imunizaciji protiv gripa

Epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa oboljevanjem od gripa je stabilna i u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine, saopštio je Institut "Batut" i naveo da je ovo po odzivu stanovništva na imunizaciju protiv gripa, jedna od najuspešnijih sezona u poslednjih deset godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Od početka sezone 2018/2019. prijavljeno je ukupno 52.580 obolelih od oboljenja sličnih gripu.

U periodu od 7. januara do 13. januara u Srbiji se beleži 4.968 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine.

Do sada potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije grada Beograda, nišavskog, južno-bačkog, rasinskog, pomoravskog i jablančkog okruga.

Radi se o virusima tipa A (H1N1 i H3N2) koji se i nalaze u sastavu vakcine predviđene za ovu sezonu.

Krajem 2018. godine, prema podacima Batuta, imunizacija protiv gripa je postigla visok obuhvat ciljne populacije, čime je i potrošnja vakcina bila viša nego prethodnih godina.

Količine vakcina protiv gripa redovno se preraspodeljuju preko Instituta i zavoda za javno zdravlje.

Vesti

Šta sve donosi bar 15 minuta šetnje dnevno?

"Ne možemo ostati večno mladi, ali možemo da odložimo dan kad ćemo početi da starimo, i produžiti svoj životni vek. Redovno vežbanje vam 'kupuje' između tri i sedam godina života. To je i prirodni 'antidepresiv', poboljšava kognitivne funkcije, a ima dokaza koji ukazuju da može da uspori i pojavu demencije", kaže dr Sandžaj Šarma, iz Univerzitetske bolnice Sent Džordž u Londonu, prenosi portal Nutrilajf tips.

Vesti četvrtak 31.01. 08:15 Komentara: 13

Epidemija gripa u Pirotskom okrugu

Na osnovu stručnog metodološkog uputstva za nadzor nad gripom, dvostrukog povećanja broja obolelih i laboratorijske potvrde virusa gripa prijavljena je epidemija gripa na području Pirotskog okruga Institutu za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

Vesti sreda 30.01. 18:51 Komentara: 5
strana 1 od 51 idi na stranu