Ne postoji definicija šta je lekarska greška? VIDEO

Praksa pokazuje da se lekarska greška u Srbiji na sudu dokazuje tri do pet godina, nažalost u nekim slučajevima i mnogo duže.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Jelica Radović (19) je 2006. godine preminula nakon operacije čukljeva. Utvrđeno je da je terapija bila pogrešna i zakasnela, a njena majka smatra da su svi lekari odgovorni.

"Monstruozno je da su je gledali i nisu pružili adekvatnu pomoć za osnovne simptome", rekla je neutešna Jeličina majka Dijana Radović.

Godinu dana kasnije preminula je trogodišnja Ana Grahovac posle operacije katarakte u privatnoj klinici, a pre nepune tri godine osmogodišnji Radenko Nikodinović kad mu je posle preloma leve podlaktice ruka stavljena u gips, a rana nije očišćena.

Lekari nerado govore o ovoj temi, a doktorka medicinskog prava Jelena Simić kaže da se na presude za slučajeve lekarskih grešaka čeka u najboljem slučaju tri do pet godina.

"Razloge treba tražiti u lošoj organizaciji pravosudnog sistema", dodala je ona.

Simić smatra da je osnovni problem sa lekarskim greškama što nema jedinstvene definicije šta je tačno lekarska greška.

Brojne lokalne samouprave nisu postavile ni zaštitnike prava pacijenata, iako su u obavezi, ukazala je Simić, a više o ovoj temi pogledajte u prilogu emisije "150 minuta".

Vesti

Šta sve donosi bar 15 minuta šetnje dnevno?

"Ne možemo ostati večno mladi, ali možemo da odložimo dan kad ćemo početi da starimo, i produžiti svoj životni vek. Redovno vežbanje vam 'kupuje' između tri i sedam godina života. To je i prirodni 'antidepresiv', poboljšava kognitivne funkcije, a ima dokaza koji ukazuju da može da uspori i pojavu demencije", kaže dr Sandžaj Šarma, iz Univerzitetske bolnice Sent Džordž u Londonu, prenosi portal Nutrilajf tips.

Vesti četvrtak 31.01. 08:15 Komentara: 13

Epidemija gripa u Pirotskom okrugu

Na osnovu stručnog metodološkog uputstva za nadzor nad gripom, dvostrukog povećanja broja obolelih i laboratorijske potvrde virusa gripa prijavljena je epidemija gripa na području Pirotskog okruga Institutu za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

Vesti sreda 30.01. 18:51 Komentara: 5
strana 1 od 51 idi na stranu