Ne postoji definicija šta je lekarska greška? VIDEO

Praksa pokazuje da se lekarska greška u Srbiji na sudu dokazuje tri do pet godina, nažalost u nekim slučajevima i mnogo duže.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Jelica Radović (19) je 2006. godine preminula nakon operacije čukljeva. Utvrđeno je da je terapija bila pogrešna i zakasnela, a njena majka smatra da su svi lekari odgovorni.

"Monstruozno je da su je gledali i nisu pružili adekvatnu pomoć za osnovne simptome", rekla je neutešna Jeličina majka Dijana Radović.

Godinu dana kasnije preminula je trogodišnja Ana Grahovac posle operacije katarakte u privatnoj klinici, a pre nepune tri godine osmogodišnji Radenko Nikodinović kad mu je posle preloma leve podlaktice ruka stavljena u gips, a rana nije očišćena.

Lekari nerado govore o ovoj temi, a doktorka medicinskog prava Jelena Simić kaže da se na presude za slučajeve lekarskih grešaka čeka u najboljem slučaju tri do pet godina.

"Razloge treba tražiti u lošoj organizaciji pravosudnog sistema", dodala je ona.

Simić smatra da je osnovni problem sa lekarskim greškama što nema jedinstvene definicije šta je tačno lekarska greška.

Brojne lokalne samouprave nisu postavile ni zaštitnike prava pacijenata, iako su u obavezi, ukazala je Simić, a više o ovoj temi pogledajte u prilogu emisije "150 minuta".

strana 1 od 51 idi na stranu