"Bez medikamenata suzbijamo agresiju deci sa autizmom" VIDEO

Posle dugogodišnje uspešne sportske karijere, život je posvetila deci sa autizmom i Daunovim sindromom. Osmislila je program, jedinstven u svetu, i specijalnim motoričkim vežbama pomaže obolelim mališanima. Kakav je to program? Gde se održavaju treninzi? Može li se bez lekova smanjiti agresija kod autistične dece? Ko finansira terapije?

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2019.

10:21

Foto: Thinkstock

Proslavljena košarkašica, direktorka Sportskog udruženja "Liks" Ljiljana Stanojević bavi se već dve i po decenije radom sa decom koja imaju autizam i Daunov sindrom.

"Htela sam da nešto ostavim iza sebe. Posle igračke karijere, počela sam da se bavim trenerskim poslom. Uvek sam volela decu i umela sam da prenesem znanje. Volela sam da radim sa decom, a počela sam sa zdravom. Roditelji su stekli poverenje u mene i u jednom momentu poverili mi dete sa autizmom", kaže Ljiljana Stanojević.

Tako je sve počelo. "Onda sam istraživala i opremila salu, a sada uspešno radimo sa decom sa autizmom. Bez medikamenata uspevamo da suzbijamo agresiju kod te dece."

Autizam nije bolest, već stanje, pojašnjava ona.

Finansiraju se kroz projekte koje raspisuje država i ne rade sa više od šestoro mališana u grupi.

"Po projektu učestvuije oko dvadesetoro dece. Imaju dva puta nedeljno trening i za tri meseca se pokazuju prvi rezultati. Zovu nas iz vrtića ili škole, gde idu ta deca, jer primećuju razliku."

Rad sa decom je besplatan.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: