Kinezi smanjuju zagađenje da bi živeli duže, a mi?

Ako poboljšaju kvalitet vazduha koji udišu, Kinezi bi mogli da žive u proseku tri godine duže, procenjuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

10:46

Kinezi smanjuju zagađenje da bi živeli duže, a mi?
Foto: Thinkstock

Kina je obećala da će smanjiti uticaj zagađenog vazduha i vode na zdravlje do 2030. godine, pa bi prosečni životni vek mogao da se poveća na 79 godina.

Stručnjaci tvrde da Kina napreduje u borbi protiv zagađenog vazduha.

Prema zvaničnim podacima, poboljšanja kvaliteta vazduha u proteklih pet godina zabeležena su u Tjencinu, na severu Kine, poznatom po smogu.

Tamo bi prosečni životni vek za 13 miliona stanovnika mogao da bude produžen za jednu i po godinu.

Prosečnu koncentraciju lebdećih čestica PM 2.5 Kina je prošle godine smanjila na 39 mikrograma po metru kubnom, što je za 9,3 odsto manje u odnosu na 2017. godinu.

Međutim, prosečno zagađenje vazduha i dalje je znatno iznad kineskog standarda od 35 mikrograma po metru kubnom.

SZO preporučuje svega deset mikrograma kao granicu podnošljivosti.

U severnim industrijskim područjima prosečne koncentracije zagađenosti vazduha mnogo su veće.

Grupa najvećih kineskih stručnjaka za zdravlje smatra da je zagađenost vode i vazduha jedna od najvećih opasnosti po zdravlje u Kini tokom sledećih 20 godina, uz gojaznost, depresiju i Alchajmerovu bolest, navode agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: