Trebaju li nam maske? Zagađenje u "crvenom", Beograd gori od Pekinga

Danima imamo utisak da živimo u izmaglici i da se gušimo. Merenja kvaliteta vazduha na svetskom nivou su pokazala da je u nekoliko gradova u Srbiji, u proteklih 48 sati, zagađenost veća nego u išemilionskom Pekingu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

To je pokazala aplikacija "Airvisual" koja prati zagađenost vazduha na svetskom nivou. Po njoj gledajući svetske metropole Beograd je 8. januara po zagađenosti bio na 10, a Peking na 14. mestu. Dok je juče bio na 14, a Peking na 15. mestu. U Valjevu, Kosjeriću i Subotici bila je najlošija situacija. Ispred nas u regionu po zagađenosti vazduha je samo Bosna i Hercegovina.

"Možda ne treba da se merimo sa drugima, dovoljno je što zagađujuće materije prevazilaze granične dozvoljene vrednosti, emisije u vazduhu, mnogo više nego što je dozvoljeno. Naše granične vrednosti su apsolutno na svetskom nivou i ako se po tome meri, tačno se može videti koliko ima praškastih matetrija više i koliko ima više ugljen-dioksida", objasnio je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra sektora za upravljanje životnom sredinom, gostujući u "Jutru" na TV Prva.

On je dodao da su najveći zagađivači saobraćaj i individualna ložišta, a koliko je zagađenje u većim gradovima u Srbiji, pogledajte u prilogu:

strana 1 od 51 idi na stranu