Dajte krv! Najneophodnije A i nulta pozitivne grupe VIDEO

Rezerve krvi su smanjene zbog čega iz Instituta za transfuziju krvi Srbije apeluju na građane da daju krv. Kažu da je reč o uobičajenoj situaciji za ovo doba godine, jer tokom praznika dolazi do deficita zbog disproporcije između prikupljenih i izdatih jedinica krvi. Evo gde građani mogu da daju krv:

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U Institututu za transfuziju krvi Srbije u Ulici svetog Save 39 od 7 do 19 časova svakog dana, kao i u Urgentnom centru od 9 do 16 časova.

Građani su danas posle apela Instituta davali krv i u Kraljevu, Šapcu i Osečini.

Portparolka Insitututa za transfuziju krvi Srbije Gordana Antuljeskov rekla je da su rezerve smanjene i da su potrebne sve krvne grupe, a najviše A i nulta pozitivne.

"One su najčešće u našoj populaciji, A i 0 pozitivne. Danas je najavljena transplantacija A krvne grupe, pretpostavljam da će biti još jedna".

Ona je pojasnila da nikad ne dođu u situaciju da se ugorzi zdravstveni sistem zbog nedostatka rezervi krvi odnosno da uvek imaju neophodnu rezervu za rutinski rad. "Institut je u obavezi svakog dana da pripremi oko 350 jedinica krvi što znači da 350 ljudi da krv".

Na sajtu Instituta građani mogu da se informišu gde mogu da daju krv, a tu je i broj telefona za informacije koji je dostupan 24 sata dnevno, rekla je Antuljeskov.

Više o ovome pogledajte u video prilogu.

strana 1 od 51 idi na stranu