Prelom rebra i pucanje plućne maramice, koliko je kašalj opasan?

Iako većina pacijenata smatra da je suv kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje sekret iz bronhija.

Izvor: B92, Novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kašalj u jeku respiratornih infekcija je uobičajen, ali ako traje mesec i više od preležane prehlade, neophodan je odlazak lekaru.

"Suv kašalj, bez iskašljavanja, može da bude veoma uporan i naporan", kaže za Novosti pulmolog Tatjana Radosavljević.

"Osim na virusne infekcije, može da ukazuje i na malignu bolest pluća, tumor glavne disajne cevi, a opasan je i zbog mogućih komplikacija, kao što su pucanje plućne maramice i prelom rebra pri kašlju, čak i pojava plućne embolije."

Iako većina pacijenata smatra da je suvi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje sekret iz bronhija.

"Osim sekreta koji može da bude beo, penušav, staklast, i obojen, pacijent može i da iskašljava krv i gnoj", kaže ona.

"Ova vrsta kašlja, takođe, može da ukazuje na rak pluća, ali i na tuberkulozu i gnojenje pluća. U slučaju gnojenja ili apscesa u kratkom vremenu može da se iskašlje velika količina gnoja."

Doktorka Radosavljević napominje da ako se kašljanjem izbacuju velike količine sekreta, uzrok može da bude u proširenim bronhijama, koje su najčešće urođene.

"Najfatalnija komplikacija produktivnog kašlja, odnosno iskašljavanja krvi ili gnoja, jeste ugušenje, koje može da dovede do smrti", kaže doktorka.

Bilo da je suv ili produktivan, svaki kašalj bi trebalo pratiti. Ukoliko potraje, najčešće je dovoljan rendgenski snimak za postavljanje prave dijagnoze.

strana 1 od 51 idi na stranu