"Roditeljska greška u vaspitavanju": Uslovljavate li dete Deda Mrazom?

Došao je trenutak da se deca zalete do jelke. Konačno, puni iščekivanja, otvaraju poklone i dobijaju potvrdu od Deda Mraza koliko su bili dobri tokom godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

11:15

Foto: Thinkstock

Oni najmlađi veruju da im stvarno Deda Mraz ostavlja te poklone, kao i svoj dobroj deci. Međutim, svako dete se pre ili kasnije zapita da li dobri deka stvarno postoji. Nijedan roditelj ne želi da laže svoje dete, ali sa druge strane novogodišnja čarolija je najlepša dok se veruje u iluzuje koje donosi.

"Dete treba samo da shvati da Deda Mraz ne postoji", kaže psihijatar Aleksandra Bubalo za portal B92.

Roditelji nisu uvek sigurni da li treba detetu da sruše iluziju i objasne da oni pakuju poklone i ostavljaju ispod jelke ili treba da puste dete da iščekuje svog Deda Mraza.

Bolje je sačekati da dete sve samo shvati. Kad i do toga dođe, naravno ne treba prestati sa tradicionalnim poklonima za Novu godinu.

Neki roditelji danima pre dočeka govore deci da kod njih neće doći Deda Mraz ukoliko ne slušaju, a doktorka Bubera smatra da je to pogrešan pristup.

"Moguće je da neki roditelji to rade, ali to je produkt roditeljske greške u vaspitanju", dodaje ona.

Što se tiče odabira poklona, uvek je važnije da znamo šta dete raduje, nego da je to nešto posebno i veliko odnosno da raduje nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: