Kako da "pametno pijete" i ne pokvarite sebi novogodišnju zabavu

Ukoliko želite da zasijate punim sjajem u novogodišnjoj noći, alkohol, odnosno višak alkohola, neće vam biti saveznik. Ako nemate "strategiju", lako vam se može desiti da popijete više nego što ste nameravali

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

09:43

Kako da
Foto: Thinkstock

Šta možete da uradite? Kako da se pripremite ako želite da se tokom večeri opustite i popijete neku čašicu više?

Nutricionisti savetuju pre svega pre omiljenog alkoholnog pića da pojedete nešto. Sat-dva pre zabave najbolje je da pojedete jedan jači obrok, a ukoliko niste u mogućnosti, onda bar šaku oraha ili masline.

Pijte zeleni čaj ceo dan i veliku čašu vode pre nego što krenete u izlazak. Zvuči banalno, ali ukoliko ste dehidrirali u toku dana, može se desiti da se već posle jedne čaše vina napijete.

Ako ne želite da se osećate naduto, izbegavajte da mešate alkohol i gazirana i slatka pića, međutim najvažnije je da imate plan i da ga se pridržavate.

Plan je čaša pića, pa čaša vode, odnosno gutljaj pića, pa gutljaj vode ili odgovarajućeg soka. I tako do kraja večeri. Nemojte gubiti sa uma da sa alkoholom u svim situacijama treba da budete umereni.

Čuvajte se "zdravih" pića poput crnog vina, jer se svi pozitivni uticaji potiru sa nivoom alkohola u krvi, ako preterate sa količinom.

Atmosfera će biti jednako vesela i ukoliko nazdravite ceđenim sokom na primer.

Doktorka Nada Macura savetuje pre svega da se uopšte ne pije i to naročito mladi i starije osobe koje uzimaju terapiju.

"Mladi koji nisu nikad pili treba da budu trezne glave i da uopšte ne uzimaju alkohol, jer kod njih najbrže dođe do intoksikacije. Apsolutno bez alkohola i vozači, kao i svi koji uzimaju terapiju u večernjim satima. Neka nazdravljaju sokovima i vitaminima, jer je to za njih najadekvatnije", rekla je Macura za portal B92.

Ukoliko ipak unesete više alkohola, popijte jednu jaku kafu ili izazovte povraćanje, savetuje lekarka i dodaje da je Vojnomedicinska akademija u Beogradu dežurna ukoliko dođe do dramatičnih stanja.

Najvažnije je da se veselite i ne dozvolite da vas alkohol u tome spreči. Ako ga već pijete, neka to bude pametno, da bi bio saveznik u veselju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: