Najstarije voće poznato čovečanstvu "štiti" srce i kosti

Sok od nara ima čak tri puta veći antioksidacioni kapacitet od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, utvrdili su naučnici. Nar ili šipak jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Ovo hranjivo voće bogato je antioksidansima i oduvek simbolizuje zdravlje, plodnost i večni život. Njegovi sok, semenke i ulje veoma su popularni.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 21.12.2018.

13:27

Default images
Foto: Thinkstock

Prema mnogim istraživanjima, reč je o jednoj od najlekovitijih voćki na svetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Naučnici su utvrdili da je antioksidacioni kapacitet soka od nara čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače.

Prema njihovim preporukama, jedna čaša soka od nara dnevno može da smanji rizik od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Prosečna energetska vrednost 100 grama nara je 74 kalorije. Bogat je izvor kalijuma, a sadrži i magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i bakar.

Odličan je izvor vitamina B5, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Foto: Thinkstock/ilustracija
Sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase.

Klinička istraživanja pokazuju da sastojci koje nalazimo samo u naru, zvani punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak i ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže isceđenog ili kvalitetnog kupljenog soka nara.

Sok od nara smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju.

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo i može se primenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Prema istraživanjima, štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidantima čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: