Lekari upozoravaju: Ne guglajte zdravstvene simptome

Pretraživanje zdravstvenih simptoma na internetu pojačava strah ljudi podložnih hipohondriji, pokazale su studije.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

19:05

Lekari upozoravaju: Ne guglajte zdravstvene simptome
Foto: Thinkstock

Na nedavno održanom zdravstvenom samitu u Hanoveru zaključeno je da "stalna dostupnost medicinskih informacija upitne tačnosti na internetu na pacijente deluje uznemirujuće".

Na konferenciji su se okupili medicinski profesionalci, političari, preduzetnici, naučnici, te su raspravljali o digitalizaciji zdravstvene zaštite.

Ukazano je na sve širu pojavu "hipohondrije", neutemeljenog straha od ozbiljne bolesti nakon pretraživanja simptoma na internetu.

"Mi lekari strahove pacijenata moramo uzimati ozbiljno i izneti im sve informacije, a to se najbolje ostvaruje komunikacijom u četiri oka", kažu lekari.

Po studiji koju je početkom godine objavila institucija Bertelsman, polovina nemačkih korisnika interneta barem jednom mesečno pretražuje zdravstvene teme.

Pre poseta lekaru to ih čini 58 posto, a nakon što dobiju dijagnozu 62 posto. Nešto više od pola ispitanika zadovoljno je informacijama koje tamo pronađu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: