Sa ovom lošom navikom odmah treba da prestanete

Koliko često vam padne na pamet u toku dana da stisnete prste palcem, kao da ih lomite? Ako vam "lomljenje" prstiju pruža osećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića gasa, koji se nakupe u mekom tkivu oko zglobova.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

13:48

Sa ovom lošom navikom odmah treba da prestanete
Foto: Thinkstock

Navika koju verovatno radite godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je uvreženo mišljenje da to uzrokuje artritis, lekar Aleks Foksman s Instituta Beverli hils to poriče, ali tvrdi da postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama, koje im zbog toga i češće otiču. Ako je "lomljenje" praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda.

Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože, kao i da su posledice ove navike i naticanje ligamenata, objašnjava lekarka Pamela Arsov.

Ali, "pucketanjem" vratom, pomerate jedan pršljen iznad i jedan ispod onog koji je zablokiran, dok blokirani pršljen i dalje "zapinje", pa zbog toga želite da ponovite pucketanje.

Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može da prouzrokuje istezanje tetiva i slabljenje funkcije, što onemogućava pravilno držanje glave i to može dovesti do stvaranja bola, ali i drugih zdravstvenih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: