Beba kojoj je sa 3 dana ugrađen pejsmejker, danas vodi normalan život

"Bebi od tri dana 1993. godine ugrađen je pejsmejker. Ona je najmlađi takav pacijent u Srbiji, udala se pre dve godine i vodi normalan život". U Srbiji se godišnje ugradi oko 4.000 pejsmejkera, dok je na listi čekanja između 500 i 700 ljudi. Oni na intervenciju odlaze za najviše tri meseca.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

14:51

Beba kojoj je sa 3 dana ugrađen pejsmejker, danas vodi normalan život
Foto: Thinkstock

To je rečeno na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja i početka rada Pejsmejker centra Kliničko-bolničkog centra Srbije (KCS).

Direktor Pejsmejker centra Goran Milašinović rekao je da se u toj ustanovi, koja je osnovana 1967. godine kao nezavisni deo unutar KCS-a, godišnje obavi oko 1.350 implementacija pejsmejkera, kao i da u Srbiji postoji ukupno 18 centara u kojima se godišnje obavi oko 4.000 takvih operacija.

Milašinović je istakao da je u Srbiji pejsmejker terapija kao prevencija od iznenadne srčane smrti razvijena na svetskom nivou i dodao da se u Referentnom Pejsmejker centru KCS dnevno se obavi od sedam do osam operacija.

''Ne moramo da zovemo strane stručnjake da nam pomažu u uvođenju novih tehnologija, sami vršimo edukacije u Srbiji, regionu, ali i šire'', rekao je Milašinović i dodao da u Srbiji ima oko 50 lekara specijalizovanih za ovu oblast.

''Intervencije se obavljaju na sličan način kao pre 60 godina kada je ugrađen prvi pejsmejker u svetu, ali u poslednjih pre pet godina pejsmejker izgleda kao kapsula od samo dva grama'', rekao je Milašinović.

Zahvalio je na podršci koju je centar od osnivanja do danas dobijao od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, KCS-a i Medicinskog fakulteta.

Podsetio je da je Pejsmejker centar osnovan 1967. godine kao nezavisni centar koji funkcioniše kao integrativni deo KCS

Zamenik direktora Pejsmejker centra Siniša Pavlović ukazao je da raste broj pacijenata kojima je potreban pejsmejker i da je obim posla za specijaliste u ovoj oblasti danas, kako kaže, osam puta veći nego što je bio 2000. godine.

''Očekujemo i imamo podršku da povećavamo broj saradnika u našim timovima što zahteva broj pacijenata, kazao je Pavlović.

On je naveo da pacijenati u proseku imaju izmedju 65 i 67 godina i dodao da je 1993. godine ugrađen pejsmejker najmladjem pacijentu u Srbiji - bebi koja je bila stara tri dana.

''Ta beba se udala pre dve godine i danas vodi normalan život'', rekao je Pavlović.

Podsetio je da je prvi pejsmejker u Srbiji ugradio doktor Dragoljub Bata Adamov u bolnici ''Dragiša Mišović'', dok je utemeljivač sadašnjeg Pejsmejker centra KCS bio doktor Milan Bane Đorđević.

V.d.direktora KCS Milika Ašanin rekao je da pejsmejker terapija specifična oblast u domenu kardiovaskularnih bolesti u kojoj se preklapaju hirurgija, kardiologija, elektronika, biofizika. '

'Država i KCS su uložili ogromna sredstva kako bi naši stručnjaci u pejsmejker terapiji pratili dešavanja u svetu i kako bi svaka inovacija iste godine bila uvedena i u praksu KCS'', rekao je Ašanin.

Dodao je da je Referentni Pejsmejker centar 1997.godine postao Nacionalni centar za pejsmejker, a da je ta terapija od 2002. do danas uvedena u 12 novih centara u Srbiji čime je, kaže, stvorena ''evropska mapa pejsmejker terapije''.

''Ovih dana pripremamo nove tehnologije koje ćemo preko Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uvesti u praksu. Uspeli smo da smanjimo liste čekanja u pejsmejker terapiji i da značajno unapredimo zdravstvo u domenu te terapije'', rekao je Ašanin.

Osim jubileja 50 godina rada Referentnog Pejsmejker centra KCS, ove godine se obeležava i 60 godina od svetskog izuma pejsmejkera. Prvi pejsmejker za veštačku stimulaciju srčanog ritma kod osoba sa usporenim srčanim impulsima ugradjen je kod čoveka 8.oktobra 1958.godine, a operaciju je obavio švedski hirurg Sening. Pacijent je preminuo 2001.godine u 86.godini od maligne bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: