Uskoro do udobnijeg snimanja magnetnom rezonancom

Kada ljudi odu na snimanje magnetnom rezonancom, poznatiju kao MRI, oni provode duže vreme u cevi sa veoma malo prostora za glavu. Procedura je posebno problematična za osobe koje su klaustrofobične. Na Univerzitetu Misuri, istraživači pokušavaju da učine to iskustvo boljim za lekare i pacijente.

Izvor: B92, glasamerike.net
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Prilikom snimanja magnetnom rezonancom, pacijenti moraju da leže često nepokretni u dugačkoj cevi. To je poseban izazov za srčane bolesnike, kaže Talisa Altes sa Univerziteta Misuri

„To može da bude veoma teško. Može da bude iscrpljujuće i to su veoma dugotrajni pregledi. Mi ih zakazujemo u trajanju od 90 minuta što, ako ste ikada bili na takvom snimanju, traje veoma dugo.“

Da bi dobili jasan snimak, pacijent mora da zadržava dah, više puta u toku snimanja. Robert Tomen, takođe sa Univerzitate Misuri, objašnjava:

“Generalno, snimanje magnetnom rezonancom traje veoma dugo da bi se dobio samo jedan snimak i ako se pacijent pomeri tokom te procedure, snimak će biti nejasan.”

Istraživači na Univerzitetu Misuri pokušavaju da reše taj problem pomoću programa pod nazivom "Hart spid". Softver za analizu podataka uklanja informacije o pokretima sa snimaka magnetne rezonance. To bi moglo da omogući radiolozima da jasno vide srce i kada pacijent diše normalno, kaže Stiv van Doren sa Univerziteta Misuri.

"Ustanovili smo da možemo da razdvojimo pokrete disanja od otkucaja srca dovoljno dobro pomoću softvera i pomislili smo da bi trebalo da počnemo da to primenjujemo na podatke stvarnih pacijenata.”

Šta je cilj toga? Mnogo udobnije snimanje magnetnom rezonancom za pacijente koji mogu da dišu normalno. Bez stalnih zadržavanja udisaja, snimanje bi moglo da traje mnogo kraće, samo 15 do 30 minuta.

"Pacijenti bi imali koristi, jer bi za njih bilo jednostavnije da urade pregled, uz nadu da bi radiolog ili kardiolog koji očitavaju podatke imali mnogo jasniji snimak“, ističe Talisa Altes.

Istraživači procenjuju da bi tehnologija "Hart spid" mogla da da bude dostupna za kliničku upotrebu u narednih pet godina.

strana 1 od 52 idi na stranu