Koliko su delotvorne terapije u kojima učestvuju i životinje?

Radnici jedne farme u američkoj državi Njujork uveli su program terapije maženja krava koja pomaže ljudima da se osećaju bolje i smirenije. Za jedan sat terapije tokom koje ljudi maze ili grle kravu, a mogu i da je četkaju, potrebno je izdvojiti 75 dolara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Pročitajte još:

Da li znate šta je kravlja terapija?

Može li ovakva vrsta terapije i biznisa zaživeti i u Srbiji? Koliko se životinje koriste u terapeutske svrhe? Kako deluje na ljude takva terapija u „Jutru“ na TV Prva su govorili Nevena Simić, iz udruženja "Potkovica" koje se bavi hipoterapijom, i Svetozar Stevin, iz udruženja za Pet terapiju "Prijateljska šapa".

"Da bi nešto bila terapija nije dovoljan samo terapijski konj. između samog korisnika i konja postoji i terapeut, a terapeut je i dalje isti stručnjak. Fizijatri i fizioterapeuti se bave motorno funkcionalnim problemima, dakle i dlaje isti stručnjaci, samo koristeći konja kao osnovni medijum", rekla je Simićeva.

Kaže i da terapija pomoću konja u Srbiji nije toliko skupa kao u Americi.

"Imate konja kojem je isključivo to namena, znači nema nikakvu drugu svrhu, koji ima svoj trening i trenera", objasnila je ona.

Stevin je rekao da terapijski pas može mnogo da pomogne, pogotovo deci koja imaju smetnje u razvoju, ali i svima koji imaju bilo kakav problem.

Šta sve podrazumevaju ovakve terapije, pogledajte u prilogu:

strana 1 od 52 idi na stranu