Ove loše navike "ubijaju" bubrege

Dokazano je da je kod starijih zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju, jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe.

Izvor: B92, Vijesti
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Ali, osim zdravlja kostiju u starijihi, bubrezi su ključni za celokupno zdravlje ljudi.

Ne shvatajte brigu o zdravlju bubrega olako. Oni su među najvažnijim organima u ljudskom organizmu. A neke svakodnevne navike, koje nam se čine potpuno banalnim, mogu i te kako da naštete našem zdravlju.

1. Ne praznite bešiku na vreme

Nekada vam se dogodi da jednostavno morate da se strpite pre nego što odete da obavite svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro raditi dugo i često. Ako radite to svakodnevno, svakako prestanite da trpite jer šteti zdravlju vaših bubrega.

2. Ne pijete dovoljno vode

Vašim bubrezima, isto kao i ostalim organima, treba dovoljno vode. Manjak vode može dovesti do slabijeg protoka krvi u bubrege, što će onemogućiti bubrezima izbacivanje štetnih materija putem mokraće.

3. Jedete previše soli

Konzumiranjem prevelike količine soli možete da naškodite celom organizmu, ne samo bubrezima. Međutim, upravo iz razloga što u bubrege ode najveća količina soli, događa se da oni postaju najizloženiji toj nezdravoj navici. Previše soli u organizmu pojačano će aktivirati bubrege, što može da dovede do dehidracije i manjka vode u organizmu, koja je nužna za pravilno funkcionisanje celog organizma.

4. Previše proteina

Proteini su neophodni našem organizmu. Oni koji se aktivno bave sportom, odnosno koji aktivno rade na povećanju mišićne mase, posebno su upoznati sa tim. Međutim, preterivanje sa proteinima će nepovoljno uticati na zdravlje bubrega.

5. Previše alkohola i cigareta

Alkohol i cigarete nemaju nikakvu korist po zdravlje ljudi. Kao što štete celom organizmu, štete i bubrezima. Mogu dovesti do slabog protoka krvi kroz bubrege, što može da blokira izbacivanje toksina - za šta su inače zaduženi bubrezi.

6. Previše kofeina

Iako kofein ima ordeđenih koristi po zdravlje, trebalo bi da ograničite njegov unos na maksimalno 3 kafe dnevno kako biste sačuvali zdravlje svojih bubrega.

Sedam znakova da bubrezi ne funkcionišu

Thinkstock
Thinkstock

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim bubrezima, budući da su oni glavni filtratori. Oticanje nekih delova tela (zglobova, stopala, ruku, lica...) može da ukaže na probleme sa bubrezima.

2. Promene u urinu

Trebalo bi da obratite pažnju na promene u urinu u vezi sa učestalošću uriniranja, na boju urina i slično. Proizvodnja urina jedan je od glavnih zadataka bubrega, pa je zato logično da promene u urinu ukazuju i na promene u bubrezima. Neke od promena koje možete da primetite, a koje ukazuju na moguće probleme, su:

  • bolno uriniranje,
  • tragovi krvi u urinu,
  • uriniranje postaje retko,
  • budite se više puta tokom noći.

3. Mučnina i povraćanje

Ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne materije iz organizma kako bi trebalo. Tada vaš organizam pronalazi načine da izbaci toksine i to često - povraćanjem.

4. Osećate preteran umor

Svakom se dogodi dan kada je umoran i neraspoložen, uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekada može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto sa vašim bubrezima nije u redu.

5. Anemija

I anemija je povezana sa nedostakom eritropoetina, budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga, ukoliko ste anemični, prekontrolišite i bubrege.

6. Osip i svrab

Kada štetne materije ne izlaze kroz urin nego se zadržavaju u organizmu, to može da rezultira promenama koje će biti vidljive i na površini kože. Zato, čak i ova pojava za koju se često misli kako da će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu kada je zdravlje bubrega u pitanju.

7. Loš ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni će se akumilirati u vašem telu. To može da prouzrokuje ukus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti ukus.

strana 1 od 52 idi na stranu