Pazite na vaginu: Znate li kako reaguje na novog partnera?

Seks sa novim partnerom može da dovede do mnogih problema u vagini. Neravnoteža vaginalne mikroflore zna da dovede do niza neprijatnih promena: promene pH vrednosti, infekcija, bakterijske vaginoze i kandidijaze, svraba i peckanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

12:08

Pazite na vaginu: Znate li kako reaguje na novog partnera?
Thinkstock / Ilustracija

Baš kao i u crevima, balans bakterija u vagini je važan za zdravlje. Kad vaginalna mikroflora dođe u kontakt sa nečim novim, ta ravnoteža može da se poremeti, kao na primer, tokom vođenja ljubavi sa novim partnerom.

"Seks sa novim partnerom uvodi oko deset miliona novih bakterija po mililitru sperme, a to vodi ka promeni vaginalnog mikrobioma", kaže Ketlin Vels Džordž, ginekolog iz Njujorka, i dodaje da se broj bakterija koje završe u vagini odnosi na seks bez kondoma.

Neravnoteža vaginalne mikroflore zna da dovede do niza neprijatnih promena. Menja se pH vrednost i miris polnog organa, dolazi do infekcija mokraćnog sistema, do bakterijske vaginoze i kandidijaze (jedne od najčešćih vrsti vaginalnih upala), svraba, osećaja peckanja...

Većina vagina sadrži mnogo laktobacila, bakterija koja pomažu u proizvodnji mlečne kiseline i održavanju zdravog nivoa pH (ispod 4.5).

"Nizak nivo pH pomaže u sprečavanju razmnožavanja bakterije Gardnerele vaginalis koje uzrokuju bakterijsku vaginozu. Uz to, pomaže održavanju visokog nivoa laktobacila, čime se sprečava prekomerno razmnožavanje gljivica", rekla je ginekolog.

Ona upozorava da seks bez zaštite, posebno sa novim partnerom, nikako nije dobar izbor, ne samo zbog velikog rizika od polno prenosivih bolesti već i zbog navedenog narušavanja vaginalne mikroflore, prenosi Health.

"Kondomi će sprečiti ulazak novih mikroorganizama, ali i kod njih treba pripaziti. Oni sa lubrikantom će poremetiti nivo pH u ženskom polnom organu i dovesti do poremećaja u balansu mikrobioma. Kada koristite lubrikante, tražite one koji imaju istu pH vrednost kao i vagina", savetuje doktorka. U održavanju dobre mikroflore polnog organa pomaže uzimanje probiotika, ali je i održavanje higijene vrlo važno.

Mokrenje odmah posle seksa ili pranje vagine vodom pomaže u održavanju zdravog nivoa bakterija. Trebalo bi paziti i kod korišćenja sredstava za pranje, poput klasičnih sapuna i sredstava za tuširanje, jer i to može da poremeti pH. Stručnjaci kažu da je obična voda sasvim dovoljna za pranje vagine, ali ako želite da koristite sapun, neka bude blag i bez mirisa.

Oni savetuju i izbegavanje seksa ukoliko oko polnih organa postoje rane od brijanja, jer to može da dovede do iritacije i da poveća rizik od prenosa polno prenosivih infekcija. Naime, otvoreni rezovi će omogućiti bakterijama da uđu u krvotok.

U retkim slučajevima žene znaju da budu alergične na lateks od koga se izrađuje većina kondoma. Simptomi su otoci, svrab i bol tokom seksa. U tom slučaju treba birati poliuretanske kondome.

Važno je, takođe, dobro oprati ruke, lice i rektum nakon seksa jer se i tu zadržavaju partnerove bakterije.

Jedna od najčešćih bakterija koja se nalazi na vašim rukama i prstima je ešerihija koli, koja se nalazi u fekalijama. Ako ta bakterija dospe u vaginu može da dođe do razvoja infekcije vaginalnog ili urinarnog trakta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: