Ne rastu nam samo nos i uši kad starimo

Čovek od 50 godina prešao je otprilike 120.000 kilometara. Ukoliko je vodio veoma aktivan život, možda je ovaj broj dostigao i pre nego što je navršio pola veka.

Izvor: B92, Telegram
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Do pedesete godine života, čovek izgubi polovinu masnih obloga na tabanima. A možda će mu trebati i cipele za broj veće nego u dvadesetim godinama.

Do toga delimično dolazi zbog viška kilograma koji stvaraju veći pritisak na stopala. Delom i zbog toga što su ligamenti i tetive izgubili na elastičnosti, što ih čini osetljivim na povrede i mikrotrošenje.

Žene koje su rodile imaju još jedan razlog za povećanje broja cipele, hormone koji se luče u trudnoći i opuštaju ligamente.

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Menopauza utiče i na zdravlje stopala. Gubitak estrogena i druge hormonske promene povezane su sa manjom gustinom kostiju, zbog čega, kada se izgubi puno koštane mase, dolazi do osteoporoze. Osteoporoza povećava rizik od stresnih fraktura, zbira manjih trauma, u bilo kojoj od kostiju stopala.

Celokupan stres je veći od čvrstine i elastičnosti kosti, pa ona popušta i kao rezultat imamo frakturu. Ako se ne leči kako treba, male pukotine, debljine dlake, mogu da se pogoršaju, pa se i kost može pomeriti sa svog mesta, objašnjavaju stručnjaci Medicinske škole univerziteta Harvard.

Vesti

strana 1 od 52 idi na stranu