Šta je "smrt u kolevci" i zašto umiru bez ikakvog "razloga"? VIDEO

Dve bebe su umrle u jednom danu. Jedna u Institutu za majku i dete, a druga u stanu u Mirijevu. Sumnja se da je uzrok SIDS. Zla kob koju zovu "smrt u kolevci" ili sindrom iznenadne smrti. Njegove žrtve su deca najčešće novorođenčad, i predstavlja jednu od najvećih misterija medicine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Kakva je ovo bolest, da li je učestalija kod dečaka ili kod devojčica, koji su potencijalni faktori rizika, samo su neka od pitanja za prof. dr Idu Jovanović, dečjeg kardiologa i dr Sašu Milićevića, pedijatra.

"Nema pravog objašnjenja, nauka ima samo hipoteze zašto se to događa. Sva deca koja umru sa tom dijagnozom, kada se završi obdukcija, nalazi i struktura svih organa su potpuno normalni. Tako da se očigledno radi o nekim funkcionalnim poremećajima, odnosno organizam počinje da se gasi", rekla je u "Jutru" dr Ida Jovanović.

Kaže da postoji trostruki rizik kada je u pitanju SIDS, a to su - uzrast, genetska predispozicija i "nešto što započne ceo događaj (infekcija, način na koji se beba stavi u krevet, odnosno ne sme da spava na mekoj podlozi da bude, na mekanom jastuku…)".

Navodi i da SIDS ne može da se predvidi, da je toliko redak.

Ko su žrtve ovog podmuklog ubice pogledajte u prilogu:

Vesti

Oprez i apel: Slavite praznike bez njih

Petarde, rakete, topovski udari, takozvane crne udovice, na improvizovanim tezgama na skoro svakom ćošku s jedne strane a s druge strane bolnice pune dece i odraslih sa opekotinama, raznetim prstima, očima, rukama.

Vesti četvrtak 13.12. 10:41 Komentara: 2

Možda ovaj trik "upali" da vaš partner ostavi cigarete

Svako ko je pušio (ili puši) zna koliko je teško ostaviti cigarete. A ako ljudi koji vam žele dobro počnu da vas nagovaraju da prestanete da pušite, situacija može da se razvije u dva moguća smera: ili ćete sa svima da se posvađate na mrtvo ime, ili ćete početi da krijete da pušite, da biste ih skinuli s vrata.

Vesti utorak 11.12. 20:05 Komentara: 16
strana 1 od 45 idi na stranu