Šta je "smrt u kolevci" i zašto umiru bez ikakvog "razloga"? VIDEO

Dve bebe su umrle u jednom danu. Jedna u Institutu za majku i dete, a druga u stanu u Mirijevu. Sumnja se da je uzrok SIDS. Zla kob koju zovu "smrt u kolevci" ili sindrom iznenadne smrti. Njegove žrtve su deca najčešće novorođenčad, i predstavlja jednu od najvećih misterija medicine.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

14:00

Default images
Foto: Printscreen TV Prva

Kakva je ovo bolest, da li je učestalija kod dečaka ili kod devojčica, koji su potencijalni faktori rizika, samo su neka od pitanja za prof. dr Idu Jovanović, dečjeg kardiologa i dr Sašu Milićevića, pedijatra.

"Nema pravog objašnjenja, nauka ima samo hipoteze zašto se to događa. Sva deca koja umru sa tom dijagnozom, kada se završi obdukcija, nalazi i struktura svih organa su potpuno normalni. Tako da se očigledno radi o nekim funkcionalnim poremećajima, odnosno organizam počinje da se gasi", rekla je u "Jutru" dr Ida Jovanović.

Kaže da postoji trostruki rizik kada je u pitanju SIDS, a to su - uzrast, genetska predispozicija i "nešto što započne ceo događaj (infekcija, način na koji se beba stavi u krevet, odnosno ne sme da spava na mekoj podlozi da bude, na mekanom jastuku…)".

Navodi i da SIDS ne može da se predvidi, da je toliko redak.

Ko su žrtve ovog podmuklog ubice pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: