Novosadski srednjoškolci na edukaciji o HIV-u

Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" obeležiće Svetski dan borbe protiv HIV/side, 1. decembar sa novosadskim srednjoškolcima koji će moći da prisustvuju edukativnoj tribini o toj bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

16:03

Novosadski srednjoškolci na edukaciji o HIV-u
Foto: Thinkstock

Dom zdravlja je pozvao srednjoškolce na tribinu u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić", u ponedeljak 3. decembra u 12.30, a učestvovaće i aktivisti udruženja "Crvena linija", koji će iz ličnog iskustva preneti učenicima probleme života sa HIV-om.

U pozivu na tribinu navodi se da su prvi slučajevi HIV infekcije u svetu zabeleženi 1981. godine, a Svetska zdravstvena organizacija izabrala je 1. decembar kao dan kada se pažnja javnosti usmerava na ovu problematiku.

Prema poslednjim procenama, u svetu sa HIV-om živi 36,9 miliona ljudi, dok je tokom prošle godine oko 940.000 ljudi umrlo od posledica te infekcije.

Godišnje se beleži oko 1,8 miliona novih slučajeva HIV infekcije.

U Srbiji je prvi slučaj HIV infekcije zabeležen 1984. godine, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, od tada pa do kraja 2017. godine registrovane su 3.664 osobe inficirane HIV-om.

Dodaje se da je u društvu u Srbiji još prisutan visok stepen diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om, pa je Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" pokrenulo projekat "Znanjem protiv straha od HIV-a".

Cilj je edukacija učenika osmih razreda o jedinim dokazanim načinima prenošenja HIV virusa, kako bi se oslobodili predrasuda da uobičajeni socijalni kontakti sa inficiranim osobama mogu ugroziti njihovo zdravlje.

"Osobama zaraženim HIV-om dostupna je savremena terapija koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, testiranje na HIV je besplatno i anonimno, ali su oni nažalost i dalje izloženi visokom stepenu stigme i diskriminacije", dodaje se u pozivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: