Ugasite cigaretu i ovo će se događati u vašem telu

Posle 48 sati telo je izbacilo većinu ugljen-monoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čulo mirisa i ukusa postaju intenzivniji.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2018.

10:27

Ugasite cigaretu i ovo će se događati u vašem telu
Foto: Thinkstock

Nedavno istraživanje pokazalo je da je jako malo pušača svesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu Nicotine and Tobacco Research.

Cigarete sadrže prirodne i dodate šećere koji smanjuju ''gorčinu'' cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže doktor Endrju Sajdenberg, doktorand javnog zdravlja na Univerzitetu Severna Karolina u Čapel Hilu.

Evo šta se događa u telu nakon što popušite svoju zadnju cigaretu.

Posle 20 minuta

Normalizuje se krvni pritisak i srčani ritam. Nakon osam sati nivo kiseonika u telu se normalizuje i počinje da opada nivo ugljen-monoksida i nikotina.

Posle 48 sati

Telo je izbacilo većinu ugljen-monoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čulo mirisa i ukusa postaju intenzivniji.

Posle 72 sata

Nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste nivo energije u telu. Nakon tri do devet meseci funkcija pluća znatno je bolja.

Posle jedne godine

Rizik od moždanog udara i infarkta redukuje se za pola u odnosu na osobe koje i dalje puše.

Posle 10 godina

Rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od prestanka srca podležete u istoj meri kao i osobe koje nisu nikada pušile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: