"Nema razloga za paniku zbog lekova za pritisak" VIDEO

Lekove za pritisak, za koje je Agencija za lekove poslala upozorenje i koji neće biti povučeni sa tržišta, pacijenti ne treba da prestaju da piju na svoju ruku. To je stav lekara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

Iako ovi lekovi mogu da izazovu rak, u Srbiji neće biti povučeni VIDEO

"Ovo su nove nus pojave od lekova, ali vodimo računa" VIDEO

Struka kaže da nema razloga za paniku i da pacijenti nikako ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa kardiologom.

U Srbiji 47 odsto odraslih ima hipertenziju, a 50.000 ljudi umre godišnje od bolesti srca. Lekovi koji sadrže supstancu hidrohlorotiazid, koja može da izazove nemelanomski rak kože, imaju baš široku primenu.

"Imamo nekoliko grupa terapijski izbora za lečenje hipertenzije i prepisujemo relativno često te lekove", rekao je upravnik Interne klinike KBC "Bežanijska kosa" Branislav Milovanović.

Nema razoga za paniku, istakao je lekar i pojasnio da ti lekovi mogu imati neželjeno dejstvo kao i svi ostali lekovi u medicini.

"Kardiolog treba da proceni da li lek treba da se isključi ili da se nastavi primena. Najmanje nam treba panika i pacijenti ne treba nikako sami da isključuju lekove", rekao je Milovanović.

Dakle, kardiolog će prepisati terapiju, poručio je on.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima o štetnosti lekova, a u objavljen je i spisak spornih lekova.

Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je da lekovi neće biti povučeni sa tržišta.

Rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima koji su koristili te lekove 11 godina pokazali su da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karcinoma kože, koji su inače izuzetno retki, neznatno povećani.

U vestima emisije "Jutro sa Jovanom i Srđanom" doktor Milovanović govorio je i o neurokardiološkom pristupu lečenja bolesti poput krize svesti u čemu je, prema njegovim rečima, Srbija lider. Detaljnije o svemu pogledajte u video-prilogu.

Vesti

Besplatno testiranje na HIV u subotu u Beogradu

Svetski dаn borbe protiv HIV/side obeležava se u subotu, 1. decembra pod sloganom "Sаznаj svoj stаtus" i svi građani će tog dana moći besplаtno dа se sаvetuju i testirаju nа vrius HIV u Grаdskom zаvodu zа jаvno zdrаvlje Beogrаd. Testirаnje će se vršiti nа IV sprаtu u periodu od 8 do 13 čаsovа.

Vesti četvrtak 29.11. 16:15 Komentara: 1
strana 1 od 49 idi na stranu