Digitalna nesanica: Bolest modernog doba ili loša navika? VIDEO

Da li preterana upotreba računara i telefona ima posledice na miran san? "Sam telefon ne remeti san, ali ga skraćuje jer ste vi tako odlučili", kaže doktor Slavko Janković, a evo šta misli psihoterapeut.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

16:02

Digitalna nesanica: Bolest modernog doba ili loša navika? VIDEO
Foto: Thinkstock

"Upotrebom digitalnih rekvizita mi se razdremljujemo i postajemo razdražljivi. Jarke boje i stimulansi pobuđuju beta talase koji nam trebaju danju za aktivnosti, a ne pred spavanje", rekla je psihoterapeut Leonora Pavlica.

Na pitanje u čemu je razlika između čitanja knjige i gledanja u telefon pred spavanje, Pavlica je rekla da ne postoji zavisnost od knjige, a da od telefona postoji.

"Možemo da stvorimo neku vrstu zavisnosti od internet sadržaja. Ukoliko trošimo na tu aktivnost toliko vremena da nam remeti kvalitet sna pa samim tim i kvalitet dana, gubimo fokus onda smo već u problemu i prognoza je kao i za bilo koju drugu vrstu nesanice, ali ne i zavisnosti. Nije to toliko ozbiljna zavisnost jer postoje rasprostranjene tehnike od meditacije od razgovora sa psihoterapeutom za oporavak."

Psihoterapeut tvrdi da meditacijom može jednostavno da se reši taj problem.

"Zavisnost postaje kad čovek iz lične potrebe proverava trivijalne sadržaje, a ne ukoliko je poslovno pri telefonu i računaru. Treba odrediti granicu kad je za potrebe posla nešto urađeno ili smo preokupirani tom radnjom iz ličnih razloga", rekla je Pavlica.

Statistika kaže da 40 odsto ljudi koji pate od poremećaja sna koristi gadžete pred spavanje i da se poremećaj od digitalne nesanice javlja između 20. i 40. godine.

Više o svemu saznajte u snimku iz emisije "150 minuta" Prve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: