Često merenje kilaže nam može pomoći da brže smršamo?

Svi kažu da broj kilograma na vagi ne daje tačnu sliku o zdravlju. Ipak, merenje može da bude koristan alat za praćenje napretka pri mršavljenju. Za one koji žele da se reše nekoliko kilograma, novo istraživanje je pokazalo da bi trebalo da se mere češće nego što misle.

Izvor: B92, prevention.com
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici sa univerziteta u Pitsburgu i San Francisku otkrili su da su oni koji su se svakodnevno merili na vagi mršavili više nego oni koji nisu.

Analizirani su podaci 1.042 osobe prosečne starosti od 47 godina. Učesnicima istraživanja nisu dati nikakvi posebni saveti, osim što su se merili kako to i inače rade.

Posle godinu dana pokazalo se da oni koji se nisu merili ili su to radili jednom nedeljno nisu smršali. Učesnici koji su se merili šest do sedam puta nedeljno izgubili su 1,7 posto telesne težine, što naučnici smatraju značajnim. Njihova teorija je da su oni koji prate brojeve svesniji toga kako određena ponašanja, poput odabira hrane i vežbi, utiču na težinu.

S tim je saglasan i profesor psihologije Edvard Abramson.

''Restoran brze hrane uvek je u blizini, možete kupiti neko gotovo jelo u prodavnici ili uzeti malo čokolade. Kako biste se borili sa okolinom koja nudi nezdravu ishranu, zaista morate biti svesni svog izbora'', rekao je i upozorio da je svakodnevno merenje jedan od načina koji će vam u tome možda pomoći.

Ipak, takav pristup nije za svakoga. Osobe koje su se borile s poremećajima ishrane posebno treba da budu oprezne i izbegavaju svakodnevno merenje.

''Neki moji klijenti težinu smatraju samo još jednim podatkom. Kod drugih izaziva teskobu, depresiju, izgladnjivanje pa prejedanje'', kaže nutricionistkinja Sintija Sas.

Meriti težinu jednom dnevno je dobro, dodaje Sasova, ako taj broj koristite kao informaciju zbog koje ćete bolje razumeti kako na primer večera ili ispijanje alkohola utiču na vašu težinu.

Abramson, po vlastitom iskustvu, svim pacijentima kojima bi broj na vagi mogao postati opsesija predlaže merenje jednom nedeljno.

Zaključak je da sve dok niste sigurni u odnos sa telom ne bi trebalo merenje težine da uvrstite u svakodnevnu rutinu. Međutim, kada osetite da ste spremni, to bi mogao da bude koristan alat za mršavljenje ili održavanje zdrave težine.

Vesti

Besplatno testiranje na HIV u subotu u Beogradu

Svetski dаn borbe protiv HIV/side obeležava se u subotu, 1. decembra pod sloganom "Sаznаj svoj stаtus" i svi građani će tog dana moći besplаtno dа se sаvetuju i testirаju nа vrius HIV u Grаdskom zаvodu zа jаvno zdrаvlje Beogrаd. Testirаnje će se vršiti nа IV sprаtu u periodu od 8 do 13 čаsovа.

Vesti četvrtak 29.11. 16:15 Komentara: 1
strana 1 od 49 idi na stranu