Operacije uspešnije na fit pacijentima, evo šta predlažu lekari

Ljudi žele da budu u dobroj formi pred leto ili neke zabave, ali ideja da budete u formi za operaciju nije nešto o čemu većina razmišlja. Stručnjaci kažu da bi trebalo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ukoliko ste u formi, veće su šanse da će operacija uspeti i smanjuje se stopa mogućih komplikacija, kaže Ravi Mahajan, profesor anestezije i intenzivne nege u NHS Trast u Univerzitetskoj bolnici Notingem i predsednik Kraljevskog koledža anesteziologa.

"Operacija može da dovede telo do ogromnog stresa tako što poremeti nivo hormona, a to istovremeno pokreće imuni sistem i nervni sistem", pojašnjava on.

Veliki broj pacijenata je doživeo komplikacije posle operacije, što im je produžilo vreme oporavka u bolnici ili su se vraćali u medicinsku ustanovu, jer su imali prekomernu težinu ili su pušači.

"Fizička i mentalna priprema za operaciju može osigurati da telo bude bolje spremno da se nosi sa svim stresovima i ubrza oporavak", smatra Mahajan, a prenosi Dejli mejl.

Kraljevski koledž anesteziologa traži rehabilitaciju (ili "prehab") odnosno kombinaciju vežbanja, edukacije i psihološke podrške u mesecima pre operacije, kako bi postali rutinski u NHS bolnicama.

U Engleskoj i Velsu godišnje se obavi oko 250.000 operacija visokog rizika, koje nose 20 posto rizika od komplikacija kao što je respiratorna insuficijencija (problemi sa disanjem rezultiraju nedostatkom kiseonika i viškom ugljen-dioksida) ili pneumonijom.

Trenutno, priprema se nudi samo u nekoliko bolnica jer je to relativno novi koncept, ali te bolnice već imaju koristi.

Tokom protekle dve godine, pacijenti pred operacije karcinoma abdomena u NHS Trastu u Univerzitetu Mančestersu prošli su kroz "prehab" pre poduhvata.

Program u trajanju od 12 nedelja uključuje vežbe disanja i fizioterapiju, kao i obučavanje o ishrani i pomoć pri prekidu pušenja.

Pacijenti imaju i 20-minutni fitnes test i prisustvuju "školi hirurgije", gde se bliže upoznaju sa detaljima operacije i doktorima i medicinskim sestrama koji će ih zbrinuti.

Ti pacijenti imali su 50 odsto manje komplikacija kao što je pneumonija, a dužina njihovog boravka u bolnici bila je kraća za tri dana.

Šetnja, vožnja biciklom, baštovanstvo i ples mogu biti od koristi pre operacije, poručuju stručnjaci.

Vesti

Besplatno testiranje na HIV u subotu u Beogradu

Svetski dаn borbe protiv HIV/side obeležava se u subotu, 1. decembra pod sloganom "Sаznаj svoj stаtus" i svi građani će tog dana moći besplаtno dа se sаvetuju i testirаju nа vrius HIV u Grаdskom zаvodu zа jаvno zdrаvlje Beogrаd. Testirаnje će se vršiti nа IV sprаtu u periodu od 8 do 13 čаsovа.

Vesti četvrtak 29.11. 16:15 Komentara: 1
strana 1 od 49 idi na stranu