"Imamo medicinski avion na raspolaganju za pacijente"

Veoma je važno što sada imamo sistemsko rešenje za urgentne situacije kada je u kratkom vremenskom roku potebno prevesti pacijenta, ali i za specijalne potrebe za teške pacijente koje je nemoguće prevesti redovnim letovima, rekao je predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji Veran Matić.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

12:45

B92

On je istakao da sada praktično postoji medicinski avion koji je stalno na raspolaganju pacijentima.

”Budžetski fond“ je često u situaciji da su pacijentima potrebni upravo ovakvi transportni kapaciteti. Do sada je ukupno na lečenje poslato 138 pacijenata i u prvih deset meseci ove godine 53. Nadam se da će ovaj avion uskoro prevoziti i organe za transplantaciju, kako bi se intenzivno uključili u Eurotransplant, što će omogućiti preživljavanje i kvalitetniji život pacijenata koji čekaju na organe”, rekao je Matić.
B92
Podsetimo, 17-godišnji Petar Petrović je u pratnji oba roditelja otputovao avionom Vlade Srbije, do italijanskog grada Bergama, gde će se nastaviti lečenje.

Mladić je oboleo od retkog i teškog oboljenja koje je zabeleženo u jednom od milion slučajeva, a u Italiji će dobiti novu jetru. Akcija je izvedena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Pacijent je lečen u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, a zahtev da se lečenje nastavi u inostranstvu RFZO-u je stigao 15. oktobra.

U roku od 24 sata komisija zdravstvenog fonda donela je pozitivnu odluku i pacijent je upućen u italijanski grad Bergamo.
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je u slučaju Petra Petrovića važno vreme jer je dečaku dijagnostikovan Bad-Kijarijev sindrom, koji vremenom dovodi do otkazivanja funkcije jetre.

"Jetra je sada u dobrom stanju i veoma je važno vreme. Iz tog razloga u roku od 24 sata su dobili pozitivno mišljenje", naglasila je Škodrićeva.
B92
Otac dečaka Ivica Petrović zahvalio se zdravstvenom fondu na brzoj reakciji i brzom odobrenju sredstava za lečenje u Italiji. On očekuje da će transplantacija dobro proći i da će se Petar uskoro vratiti zdrav u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: