Šta se desi kada jedete beli luk na prazan želudac?

Beli luk je uvek koristan i često ga preporučuju stručnjaci za dizanje imuniteta i zbog brojnih drugih zdravstvenih pogodnosti.

Zdravlje

Izvor: radiosarajevo

Utorak, 30.10.2018.

21:14

Default images
Foto: Thinkstock ilustracija

No, šta se desi kada jedete beli luk na prazan želudac?

Naučnici su otkrili da jedenje belog luka na prazan stomak povećava njegovu efikasnost kao prirodnog antibiotika. To se dešava zato što su bakterije otkrivene i ne mogu da se odbrane od "strašnog belog luka".

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih materija, bogat je vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Beli luk ima dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno delovanje, uporedivo s najboljim antibioticima. Najvažniji sastojak belog luka je ahoin čiji efekt je bolji od delovanja aspirina. Redovnom primenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, bolesti srca.

Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od delovanja slobodnih radikala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: