"Društvo nije još dovoljno senzibilisano za slabovide i slepe" VIDEO

Danas se obeležava Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba. Jelena Stojanović iz Udruženje slepih i slabovidih osoba Srbije, koja od rođenja ne vidi, kaže da u Srbiji ima podršku društva, ali da uvek može bolje.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

15:32

Foto: Thinkstock

Jelenu činjenica da ne vidi nije sprečila da završila Pravni fakultet u Beogradu i istrajava u uspešnoj karijeri, prvo u sudu, pa u Državnoj lutriji Srbije.

"Nisam nailazila na mnogo problema, ali se mnoge osobe koje ne vide ne snađu jer nemaju podršku, koja je neophodna pre svega od porodice. Društvo nije još dovoljno senzibilisano za slabovide i slepe osobe. Imamo zakone, ali se ne sprovode. Postoji, na primer, zakon o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitacji osoba sa invaliditetom od 2010. ali u praksi poslodavci pre plaćaju kaznene poene nego što pružaju šansu tim ljudima".

Ona smatra da su podrška porodice i ogromna volja ključ za uspeh.

"Nikad nisam želela nikakvu vrstu privilegija, jer sam slabovida", rekla je Jelena Stojanović u emisiji "150 minuta" na TV Prvoj.

Podsetila se da kad je polagala prijemni za Pravni fakultet nije imala prilagođene testove, već je usmeno odgovarala.

Jelena je ostala bez vida na rođenju pošto je provela dva meseca u inkubatoru, a šta je još ispričala pogledajte u video-materjalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: