Ponovo se istražuje mogućnost upotrebe LSD-a u medicinske svrhe

Albert Hofman, švajcarski hemičar koji je otkrio halucinogene osobine LSD-a, jednom je opisao ovu opojnu drogu kao "problematično dete". Međutim, 75 godina kasnije, njegove medicinske sestre koristi ponovo se istražuju.

Zdravlje

Izvor: SKY NEWS

Nedelja, 14.10.2018.

19:00

Ponovo se istražuje mogućnost upotrebe LSD-a u medicinske svrhe
Foto: Thinkstock

Dr Hofman postao je prva osoba koja je u isto vreme izumela i testirala drogu, a to je učinio 1943. godine dok je radio u laboratoriji farmaceutske kompanije Sandoz, kada je slučajno progutao malu količinu LSD-a.

U čast lika i dela Alberta Hofmana nedavno je postavljena izložba u Švajcarskoj nacionalnoj biblioteci u Bernu kojom se obeležava 75 godina od njegovog otkrića.

Albert Hofman nastojao je da dokaže da LSD može da se koristi u lečenju psihijatrijskih poremećaja i da može da pomogne ljudima da otkriju tajne sopstvene svesti.

Od trenutka kada je Hofman umro 2008. godine, u 102. godini, priča o mogućem korišćenju LSD-a u kliničkim ustanovama za lečenje anksioznosti i depresije ponovo se aktuelizuje.

"Ležao sam kod kuće i utonuo u nekakvo neprijatno, napušteno stanje, koje je obeležila izuzetno bujna mašta. U fazi sanjanja, dok su mi bile zatvorene oči, u podsvest mi je došao trip da je dnevno svetlo neverovatno čarobno. Uočio sam neprekidan tok fantastičnih slika, izuzetne oblike s intenzivnom, kaleidoskopskom igrom boja. Nakon nekih dva sata ovo stanje je nestalo", zapisao je Albert Hofman doživljaj neposredno nakon uzimanja droge.

Bitno je istaći i to kako su u pojedinim delovima sveta već napravljeni lekovi na bazi LSD-a, ali još uvek nisu u prodaji. Međutim, njihova pakovanja prikazana su na prethodno pomenutoj izložbi.

Iako je Albert Hofman prvobitno zamislio LSD kao lek, on je postao jedna od najopasnijih svetskih droga koja se i danas upotrebljava. Inače, ova opojna supstanca stavljena je na listu ilegalnih supstanci još 1967. godine, piše "Skaj njuz" (Sky News).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: