Osiromašeni uranijum nije uzrok povećanog broja maligniteta u Srbiji?

Dileme oko toga da li je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine bio zločin u našoj javnosti gotovo da i nema.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot TV PRVA
Foto: Screenshot TV PRVA

Međutim, stručnjaci i dalje imaju oprečna mišljenja o tome koliko je osiromašeni uranijum bačen na našu zemlju doveo do povećanog broja kancerogenih oboljenja i kakve posledice je izazvao.

Šta je istina i kome verovati, zašto je struka podeljena, da li je priča o epidemiji raka politička izmišljotina, bila su samo neka od pitanja za profesora doktora Zorana Radovanovića, gosta emisije "Jutro" na Prvoj televiziji.

"Zvanična statistika kaže da nema nikakvih naznaka epidemije. To su zvanični podaci Batuta, mi šaljemo to svetu i na zvaničnim sajtovima u svetu vidi se da nema nikakvog razloga", rekao je Radovanović i dodao da je Srbija na 18. mestu od 40 po učestalosti raka u Evropi.

Međunarodna agencija za istraživanje raka je, kako kaže, izlistala preko 500 supstanci koje su verovatno kancerogene, ali među njima nema uranijuma.

"Ni obogaćeni, ni prirodni, ni osiromašeni uranijum nije kancerogen", dodao je on.

Saznajte više o ovoj temi u video-prilogu:

Vesti

Ima li doktor pravo da odbije pacijenta?

Šta se dogodilo u Kragujevcu? Majka tvrdi da doktorka nije htela da pregleda njeno dete. Lekari to demantuju i kažu da je dete pregledano i da je propisana terapija u roku od 15 minuta od ulaska u Dom zdravlja.

Vesti ponedeljak 22.10. 08:27 Komentara: 36
strana 1 od 38 idi na stranu