Osiromašeni uranijum nije uzrok povećanog broja maligniteta u Srbiji?

Dileme oko toga da li je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine bio zločin u našoj javnosti gotovo da i nema.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot TV PRVA
Foto: Screenshot TV PRVA

Međutim, stručnjaci i dalje imaju oprečna mišljenja o tome koliko je osiromašeni uranijum bačen na našu zemlju doveo do povećanog broja kancerogenih oboljenja i kakve posledice je izazvao.

Šta je istina i kome verovati, zašto je struka podeljena, da li je priča o epidemiji raka politička izmišljotina, bila su samo neka od pitanja za profesora doktora Zorana Radovanovića, gosta emisije "Jutro" na Prvoj televiziji.

"Zvanična statistika kaže da nema nikakvih naznaka epidemije. To su zvanični podaci Batuta, mi šaljemo to svetu i na zvaničnim sajtovima u svetu vidi se da nema nikakvog razloga", rekao je Radovanović i dodao da je Srbija na 18. mestu od 40 po učestalosti raka u Evropi.

Međunarodna agencija za istraživanje raka je, kako kaže, izlistala preko 500 supstanci koje su verovatno kancerogene, ali među njima nema uranijuma.

"Ni obogaćeni, ni prirodni, ni osiromašeni uranijum nije kancerogen", dodao je on.

Saznajte više o ovoj temi u video-prilogu:

Vesti

"Imamo medicinski avion na raspolaganju za pacijente"

Veoma je važno što sada imamo sistemsko rešenje za urgentne situacije kada je u kratkom vremenskom roku potebno prevesti pacijenta, ali i za specijalne potrebe za teške pacijente koje je nemoguće prevesti redovnim letovima, rekao je predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji Veran Matić.

Vesti sreda 31.10. 12:45 Komentara: 2

Crvena pomera granice, ljubičasta strahove, a žuta?

Boje snažno utiču na naše duše, a ustanovljeno je da imaju i snažan isceljujući potencijal. Zagovornici hromoterapije, metode lečenja bojama, tvrde da boje smiruju i leče mnoge bolesti tela i duše. Na primer, eksplozija toplih boja tokom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osećaj sreće i smirenosti.

Vesti utorak 30.10. 20:30 Komentara: 2
strana 1 od 43 idi na stranu