Srbija opet na začelju: Odlučuje se samo troje u milion... VIDEO

Danas se obeležava Evropski dan donacije organa. U Srbiji se od 2. avgusta primenjuje novi Zakon o presađivanju organa, kojim je, umesto informativne, uvedena pretpostavljena saglasnost za doniranje u slučaju moždane smrti.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija / Foto: Thinkstock
Ilustracija / Foto: Thinkstock

Kakve je efekte dao ovaj zakon u prva tri meseca primene, koliko pacijanata čeka na transplantaciju i da li smo i dalje na začelju Evrope po broju donora u TV “Jutru” govorila je prof dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije.

"Srbija se nalazi na začelju kada je reč o donorima. Ove godine to je tri donora na million stanovnika. Postoji jedan pad u odnosu na prošlu godinu", rekla je dr Nestorović i dodala da danas 40 pacijenata čeka neki organ.

Zašto su građani, pogotovo oni stariji, protiv doniranja organa, saznajte u prilogu:

Vesti

"Imamo medicinski avion na raspolaganju za pacijente"

Veoma je važno što sada imamo sistemsko rešenje za urgentne situacije kada je u kratkom vremenskom roku potebno prevesti pacijenta, ali i za specijalne potrebe za teške pacijente koje je nemoguće prevesti redovnim letovima, rekao je predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji Veran Matić.

Vesti sreda 31.10. 12:45 Komentara: 2

Crvena pomera granice, ljubičasta strahove, a žuta?

Boje snažno utiču na naše duše, a ustanovljeno je da imaju i snažan isceljujući potencijal. Zagovornici hromoterapije, metode lečenja bojama, tvrde da boje smiruju i leče mnoge bolesti tela i duše. Na primer, eksplozija toplih boja tokom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osećaj sreće i smirenosti.

Vesti utorak 30.10. 20:30 Komentara: 2
strana 1 od 43 idi na stranu