Stižu vakcine: Prvo medicinski radnici, pa svi ostali

Pripreme za hladno vreme su u toku, a o vakcinama protiv gripa se govori naveliko. Stručnjaci apeluju na ugrožene grupe da se vakcinišu i poštede sebe mogućih komplikacija.

Zdravlje

Izvor: Lidija Jankoviæ

Četvrtak, 11.10.2018.

16:55

Stižu vakcine: Prvo medicinski radnici, pa svi ostali
Foto: Thinkstock

Međutim, da li i medicinski radnici treba prvi da stanu u red za vakcinu i da li je to pitanje njihove savesti ili obaveze? Mišljenja su verovatno različita.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za B92.net da prevashodno osobe starije od 65 godina i svi hronični bolesnici treba da se vakcinišu. "Ukoliko neko već ima zdravstveni problem i dobije virus gripa veća je verovatnoća da će doći do nepovoljnog ishoda", pojasnio je profesor.

Vakcinu mogu svi da prime, osim beba mlađih od šest meseci.

"Preporučio bi pre svega rizičnim grupama, ali mislim da bi bilo poželjno da se vakcinišu i zdravstveni radnici", napomenio je Radovanović.

U SAD je, prema njegovim rečima, etičko pitanje vakcinisanje medicinskih radnika i neke ustanove čak obavezuju svoje zaposlene da prime vakcinu protiv gripa.

"Dva su razloga da se oni vakcinišu. Prvi je što lekar ukoliko nije zaštićen virus može da prenese pacijentu i ugrozi ga. Sa druge strane može u jeku epidemije lekar da se razboli, pa umesto da leči druge on boluje. Kod nas to nije kao u SAD, ali propisi su jedno, a etika drugo", rekao je Radovanović.

Profesor je dodao da se godinama unazad supruga i on vakcinišu protiv gripa.

Kamioni sa više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i RFZO, stigli su u Srbiju, a vakcinacija po domovima zdravlja počinje od ponedeljka, javio je RTS.

Vakcine su trovalentne, odnosno, sadrže tri soja virusa gripa koji su se pojavljivali i prethodnih sezona, a sadrže ih vakcine koje se primenjuju globalno.

Svake godine potroši se više od 90 odsto nabavljenih količina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: