Stižu vakcine: Prvo medicinski radnici, pa svi ostali

Pripreme za hladno vreme su u toku, a o vakcinama protiv gripa se govori naveliko. Stručnjaci apeluju na ugrožene grupe da se vakcinišu i poštede sebe mogućih komplikacija.

Lidija JankovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međutim, da li i medicinski radnici treba prvi da stanu u red za vakcinu i da li je to pitanje njihove savesti ili obaveze? Mišljenja su verovatno različita.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za B92.net da prevashodno osobe starije od 65 godina i svi hronični bolesnici treba da se vakcinišu. "Ukoliko neko već ima zdravstveni problem i dobije virus gripa veća je verovatnoća da će doći do nepovoljnog ishoda", pojasnio je profesor.

Vakcinu mogu svi da prime, osim beba mlađih od šest meseci.

"Preporučio bi pre svega rizičnim grupama, ali mislim da bi bilo poželjno da se vakcinišu i zdravstveni radnici", napomenio je Radovanović.

U SAD je, prema njegovim rečima, etičko pitanje vakcinisanje medicinskih radnika i neke ustanove čak obavezuju svoje zaposlene da prime vakcinu protiv gripa.

"Dva su razloga da se oni vakcinišu. Prvi je što lekar ukoliko nije zaštićen virus može da prenese pacijentu i ugrozi ga. Sa druge strane može u jeku epidemije lekar da se razboli, pa umesto da leči druge on boluje. Kod nas to nije kao u SAD, ali propisi su jedno, a etika drugo", rekao je Radovanović.

Profesor je dodao da se godinama unazad supruga i on vakcinišu protiv gripa.

Kamioni sa više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i RFZO, stigli su u Srbiju, a vakcinacija po domovima zdravlja počinje od ponedeljka, javio je RTS.

Vakcine su trovalentne, odnosno, sadrže tri soja virusa gripa koji su se pojavljivali i prethodnih sezona, a sadrže ih vakcine koje se primenjuju globalno.

Svake godine potroši se više od 90 odsto nabavljenih količina.

Vesti

"Imamo medicinski avion na raspolaganju za pacijente"

Veoma je važno što sada imamo sistemsko rešenje za urgentne situacije kada je u kratkom vremenskom roku potebno prevesti pacijenta, ali i za specijalne potrebe za teške pacijente koje je nemoguće prevesti redovnim letovima, rekao je predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji Veran Matić.

Vesti sreda 31.10. 12:45 Komentara: 2

Crvena pomera granice, ljubičasta strahove, a žuta?

Boje snažno utiču na naše duše, a ustanovljeno je da imaju i snažan isceljujući potencijal. Zagovornici hromoterapije, metode lečenja bojama, tvrde da boje smiruju i leče mnoge bolesti tela i duše. Na primer, eksplozija toplih boja tokom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osećaj sreće i smirenosti.

Vesti utorak 30.10. 20:30 Komentara: 2
strana 1 od 43 idi na stranu