Za godinu sedam miliona automatskih overa zdravstvene kartice

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja omogućena je u proteklih 365 dana, od kako je uvedena u oktobru 2017. godine, za više od 5,5 miliona osiguranika, a izvršeno je ukupno sedam miliona automatskih overa.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.10.2018.

11:52

Default images
Foto: Thinkstock

Automatska overa zdravstvenih kartica još jedan je od mehanizama u modernizaciji javne uprave i deo je mera kojima se uvodi elektronska uprava u državi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, ona omogućava bržu i jednostavniju overu isprava o zdravstvenom osiguranju, samo na osnovu podataka da je doprinos uplaćen, bez odlaska na šalter i dostavljanja različite dokumentacije. Uvođenjem automatske overe zdravstvenih kartica, Vlada je ispunila obećanje i rasteretila poslodavce i građane, štedeći im vreme odlaska i čekanja na šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

RFZO je u oktobru prošle godine uveo mogućnost automatske overe zdravstvenih kartica za osobe angažovane kod poslodavca, korisnike penzija, decu do 18 godina života, trudnice i porodilje, lica koja su starija od 65 godina, korisnike novčane naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i članove porodica ovih kategorija osiguranika, i druge.

U martu ove godine, automatska overa omogućena je i za preduzetnike, poljoprivrednike, sveštenike, verske službenike, inostrane penzionere, samostalne umetnike, zaposlene kod fizičkih lica (koji nemaju PIB) i one koji obavljaju poslove po osnovu ugovora o razmeni stručnjaka ili sporazumu o međunarodnoj tehničkoj saradnji, navodi se u saopštenju.

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja znači da informacioni sistem RFZO preuzima podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosima, i na osnovu njih automatski vrši overu. Kontinuiranim uvođenjem novih i unapređenjem postojećih elektronskih servisa, Vlada Srbije uspostavlja elektronsku upravu, koja je u funkciji građana i privrede i koja je istovremeno važan mehanizam u borbi protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: