Epidemiolog: Dve smrti, ali u Srbiji nema majmunskih boginja VIDEO

Nema mesta panici od majmunskih boginja, najvažnije je dobro se informisati.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.09.2018.

15:50

Default images

Majmunske boginje u početku liče na varičelu, a prvi simptomi su povišena temperatura, glavobolja, oticanje limfnih žlezda i posle tri dana se pojavljuju ospe.

Smrtnost je jedan do deset odsto zaraženih, a prvo oboljevaju deca i osobe slabijeg imunog sistema. Kao svaka virusna bolest leči se simptomatskom terapijom, preveniraju se i leče bakterijske infekcije.

"Od 17. septembra nema novih slučajeva, ali se prati situacija. To je bolest životinja nastala u Africi. Prenosi se sa životinje na ljude ujedom i telesnim tečnostima. Sa čoveka na čoveka je teoritski moguće, ali se retko dešava", rekla je u emisiji "150 minuta" epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije Dragana Dimitrijević.

Ona je pojasnila da se svi putnici koji dolaze u Srbiju iz Nigerije, gde se pojavila epidemija, stavljaju pod zdravstveni nadzor u dužini inkubacije bolesti.

"Uručuje im se rešenje i prati zdravstvemo stanje. Njihova obaveza je da se prijave okružnom zavodu za javno zdravlje i prati im se zdravstveno stanje. Inkubacija od 6 do 16 dana, a može biti i od 5 do 21 dan. Od avgusta prošle godine do septembra ove godine imamo 113 potvrđenih slučajeva ove bolesti sa sedam smrtnih ishoda. Od januara dva smrtna ishoda", rekla je doktorka i pojasnila da sveže informacije stižu iz Svetske zdravstvene organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: