Uređaji bez dima potiskuju cigarete

Japan je procenat pušača sveo sa 50 na devet odsto, a Velika Britanija bi tokom narednih 12 godina mogla da iskoreni cigarete, što na globalnom planu znači da borba protiv nikotina i pušenja daje rezultate.

Zdravlje

Izvor: B92, Srna

Četvrtak, 27.09.2018.

11:00

Uređaji bez dima potiskuju cigarete
Thinkstock / Ilustracija

Kardiovaskularni hirurg Hiroja Kumamaru smatra da je jedan od razloga opadanja broja pušača klasičnih cigareta sklonost Japanaca ka inovacijama, pa su u Japanu uređaji za zagrevanje duvana najprihvaćeniji na svetu.

Budući da imaju razvijen moral, Japanci ne žele da štete drugima zadovoljavanjem sopstvenih navika, zbog čega koriste uređaje koji ne proizvode štetan dim, objašnjava Hiroja.

Kao ključni razlog za smanjenje pušenja u Japanu, on navodi činjenicu da je japanska vlada razdvojila cigarete bez dima i klasične cigarete. Tako cigarete bez dima smeju da se puše u prostorijama gde je to inače zabranjeno i mogu da se kupe po nižim cenama.

Ako se ostvare planovi duvanske industrije, Velika Britanija bi do 2030. godine trebalo da postane prva država na svetu oslobođena od nikotina.

Na britanskom ostrvu trenutno puši 17 odsto stanovnika, a od 2011. do 2018. godine 1,6 miliona Britanaca prestalo je da konzumira duvan.

Stručnjaci i lekari navode da su i "elektronske cigarete" pomogle u smanjenju broja zavisnika. Tu su i uređaji bez dima koji, za razliku od klasičnih cigareta, zagrevaju duvan na nižoj temperaturi, pa se ne stvara velika količina štetnih jedinjenja. Istraživanja potvrđuju da je to mnogo zdravije i da ne zagađuju životnu sredinu.

Nakon što je naučno dokazana štetnost i opasnost po zdravlje svih pušača, aktivnih, ali i pasivnih, duvanski proizvodi su postali stigmatizovani, a duvanska industrija nepoželjna.

Najnovija inicijativa nekih proizvođača duvana je smanjenje cena novih uređaja, kako bi nacije sa manjom kupovnom moći, koje najviše puše, mogle da isprobaju alternativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: