Devojčice prekidaju školovanje zbog trudnoće. Da li predugo ćutimo?

"Od 1.000 devojčica između 15 i 18 godina 22 su trudnice, a porodi se njih 14-15. To govori da su naša znanja o reproduktivnom zdravlju nikakva. Roditelji često o deci razmišljaju kao da su bespolni i to je kulturološki problem", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

15:34

Devojčice prekidaju školovanje zbog trudnoće. Da li predugo ćutimo?

"Od 1.000 devojčica između 15 i 18 godina 22 su trudnice, a porodi se njih 14-15. To govori da su naša znanja o reproduktivnom zdravlju nikakva. Vaspitačica treba da zna da dete treba da nauči delove tela i da se dečaci i devojčice razlikuju po tome što im se piše razlikuju. Treba ohrabriti roditelje da u kontaktu sa decom razgovaraju o seksu. Roditelji često o deci razmišljaju kao da su bespolni i to je kulturološki problem", rekla je psihijatar i ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović.

Srbija je na visokom 46. mestu od 170 zemalja u kojima devojčice zbog trudnoće prekidaju školovanje.

Seksualno obrazovanje treba da je kontinuirano i da se u skladu sa uzrastom sprovodi od najranijeg doba. Vaspitačice treba da znaju da nauče decu sve delove tela, a uloga roditelja je ključna. Stručnjaci se slažu da je informisanost mladih jedini siguran put do smanjenja maloletničkih trudnoća, abortusa i porođaja.
Načelnica dnevne bolnice "Narodni front" Ana Jovanović je rekla da se u toj ustanovi od ukupnog broja prekida trudnoća manje od jedan odsto obavi na maloletnicama.

Statistika, međutim, govori da je sedam odsto maloletničkih prekida trudnoće.

"Najmlađa trudna devojčica sa kojom sam se srela u karijeri imala je 12 godina", rekla je doktorka.

"Kod nas je i dalje u tim situacijma, nažalost, u drugom planu emotivno stanje deteta. Roditelj razmišlja da ne pukne bruka", rekla je direktorka Medicinske škole Nada Trifković.

Više o ovoj temi poslušajte u video-materijalu!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: